Žera u kampanji "Velike i male zvijezde" za pomoć djeci sa sindromom Down

Objavljeno: 24.09.2014. 08:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Žera i Kaja na fotografiranju

Udruga za sindrom Down Međimurske županije provodi humanitarni projekt "Velike i male zvijezde", a čiji je dio sinimanje kalendara s poznatim ljudima javnog života.

U utorak, 23. rujna, u Čakovcu je bio drugi dan snimanja pa je ovim gradom prošetao, u društvu devetogodišnje Kaje, Dražen Žerić – Žera, poznati frontman Crvene Jabuke. Spremno su pozirali ispred Starog grada Zrinskih, naravno – u prepoznatljivim crvenim tenisicama.

Nakon fotografiranja, Žera je istaknuo da su ovakve akcije potrebne u svako vrijeme, a pogotovo danas. Situacija je gora nego ikad, i nužno se odazvati te pomoći malim anđelima.  Zaključio je da svaki put, kad ga netko pozove na slične akcije, ne pita što i kako, već se uključi.

Višnja Horvat, majka devetogodišnje Kaje i predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije istaknula je nužnost ovakvih akcija zbog tromosti države i institucija koje brinu o najpotrebnijima. Istaknula je da je žalosno što se odgovorni trgnu tek nakon prosvjeda,  vike i galame na Markovom trgu.  Nažalost, bunt i revolt kod roditelja djece s posebnim potrebama je ogroman, jer nema novca ni za najosnovnije stvari kao što su defektolozi, terapeuti, te asistenti u nastavi. Zgroženi su činjenicom da od sedam tisuća asistenata koji su potrebni, država je tek našla novca za njih tisuću. Višnja Horvat upozorava da takvom politikom djeca sa sindromom Down su u neravnopravnom položaju. Nikad nema dovoljno novca,  dobrih je projekata malo, humanitarnih akcija još manje i meni i ostalim roditeljima ovo puno znači, zaključuje Višnja Horvat.

Inicijatorica projekta, urednica na HRT – u, Tamara Peras zadovoljna je odazivom. Nada se da će efekti biti bolji od kalendara koji je napravljen prije dvije godine. Podsjetimo, taj je kalendar prodan u oko 8 000 primjeraka. Prikupljeno je više od dvjesto tisuća kuna.

Kalendar "Velike i male zvijezde" snima se od 22. do 27. rujna na lokacijama grada Čakovca. Cilj je prikupiti  sredstva za pomoć djeci sa sindromom Down. Akcije ne bi bilo bez niza volontera, od fotografa Vjerana Žganec Rogulje, pa do šminkera, frizera. Grad Čakovec partner ovogodišnjeg projekta. 

Komentari