Zmajlović i Muller u Varaždinu predstavili programe energetske učinkovitosti

galerija-images/zmajlovic i muller u varazdinu 2

Objavljeno: 28.01.2015. 17:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša, prirode i energetsku učinkovitost predstavili su danas u Varaždinu projekte energetska učinkovitosti i zaštite okoliša za 2015. godinu.

Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. osigurano je 600 milijuna kuna. Ti će se projekti sufinancirati s 40 do 80 posto sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 16 gradova diljem Hrvatske održava sastanke s predstavnicima lokalne samouprave te tribine za građane.

Fond će 600 milijuna kuna, sukladno i programima Vlade i resornog Ministarstva zaštite okoliša, distribuirat kroz 36 javnih natječaja i javnih poziva. Široko smo obuhvatili ovaj program. Ovih 600 milijuna kuna inicirat će preko milijardu i 200 milijuna kuna ukupnih investicija. Imamo programe kako za općine i županije, tako i za poslovni sektor, a naravno i za građane. Nekako smo uspjeli izbalansirat da svaki od ova tri dionika cijelog gospodarskog sustava dobije otprilike istu količinu novaca kroz razne programe – rekao je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Prema Mullerovim riječima, ističu se programi energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, čisti transporti, zgradarstvo kao takvo u svim segmentima, stambeno i nestambeno, te tri vrlo važna programa Vlade.

To su obnove obiteljskih kuća, višestambenih kuća i komercijalnih objekata. Imamo velik i širok program za gospodarenje otpadom, a to je komunalna oprema, vozila, reciklažna dvorišta, zeleni otoci. Ove godine je više stavljen naglasak na građane, na sektor turizma i javne pozive na obnovljive izvore energije u sektoru turizma – istaknuo je direktor Fonda.

Ministar Zmajlović naglasio je kako su ovi programi usmjereni na poboljšanje života i kvalitete stanovanja, a ujedno se pokreću i gospodarske aktivnosti.

Sve ovo što radimo, projekti Vlade s područja energetske učinkovitosti, govore o tome da je svaka kuna koju ćemo investirati usmjerena na poboljšanje života i kvalitete stanovanja. Kada govorimo o energetskoj obnovi obiteljskih kuća i stambenih zgrada imamo tri glavne koristi. Povećavamo kvalitetu života i stanovanja, drugo smanjuju se režijski troškovi i treće je povećanje gospodarske aktivnosti. Čuvamo radna mjesta i otvaramo nova, jer sve te radove će izvoditi lokalni obrtnici i građevinari koji će zadržati radna mjesta. Od stolarija, do fasada, krovišta. Svaka ta kuna ima višestruke lukrativne efekte – smatra Zmajlović.

Ove godine projekt će se provoditi prema drugačijem modelu, odnosno putem Fonda za zaštitu okoliša. Posljedica je to situacije da se prošle godine 50 posto jedinica lokalne samouprave nije prijavilo na natječaj.

Program obnove obiteljskih kuća izaziva najveći interes i iskustvo od prošle godine, kada smo osigurali preko 160 milijuna za to, govori da je bilo određenih prepreka u provedbi tog programa. Svi građani nisu imali mogućnost iskoristiti te poticaje zbog toga što se program oslanjao na provedbu putem gradova, općina i županija. Nažalost, više od 50 posto jedinica lokalne samouprave nije se javilo na natječaj i nije omogućilo svojim građanima korištenje tih poticaja. Zato ove godine mijenjamo model i on će se provoditi izravno putem Fonda za zaštitu okoliša, tako da svi građani u budućnosti imaju mogućnost iskoristiti taj poticaj. Kada govorimo o iznosima, to je prosječno oko 30 do 40 tisuća kuna koliko može iznositi subvencija. Dakle, jedna prosječna obiteljska kuća ukoliko mijenja fasadu, stolariju, kotlovnicu – objasnio je ministar Zmajlović.

{gallery}zmajlovic i muller u varazdinu 2{/gallery}

Komentari