Zmajlović i Natalija Martinčević „pretresli“ varaždinsko balirano smeće

Piše: J.N/eVz

Objavljeno: 28.08.2014. 16:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Balirani otpad u Brezju

Saborska zastupnica i predsjednica Udruge inicijativa za osnivanje narodne stranke - reformisti Natalija Martinčević u srijedu je na sastanku s ministrom Zmajlovićem tražila rješenje problema kojeg predstavlja varaždinski balirani otpad...

Problem rješavanja baliranog otpada u Varaždinu na lokaciji Brezje proteže se već godinama. Opterećen je, nažalost i s nekoliko procesa a došao je i do prekršajnog suda Varaždin zbog neizvršenja naloga Inspekcije zaštite okoliša iz 2007. godine, ističe Martinčević u svojem priopćenju za medije.

- Inspekcijsko rješenje nalagalo je da tada nadležna tvrtka, Varkom d.d., ukloni balirani komunalni otpada s lokacije, a tek je ove godine u srpnju stigla presuda da je spomenuta tvrtka kriva za nepostupanje po nalogu ali su odgovorne osobe iz tvrtke oslobođene kazne. Po informacijama koje sam dobila, Ministarstvo je na drugi dio tog rješenja kojim se odgovorne osobe oslobađaju uložilo žalbu - naglasila je saborska zastupnica.

Ministar je tijekom razgovora istaknuo da se odlaganja otpada bez obrade ili jednostavno rečeno, razvoženje neobrađenog otpada po odlagalištima u Hrvatskoj ne može i sigurno neće prihvatiti.

- Podržavam njegov stav jer bi ovakvo postupanje dovelo do toga da se za zbrinjavanje otpada praktički dvaput plaća. Moguće i ministarstvu prihvatljivo rješenje je i izvoz i zbrinjavanje otpada izvan Hrvatske, što bi vjerojatno značilo spaljivanje u nekom od ovlaštenih postrojenja u EU što je također sukladno zakonskim propisima i Hrvatske i EU. U oba od ova dva moguća slučaja, ostvarile bi se i pretpostavke da se ovaj posao sufinancira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost budući da bi bili sukladni hrvatskim zakonima – ističe Martinčević i podsjeća da se Fond o načelnoj suglasnosti o sufinanciranju projekta s iznosom do 60 posto, ukoliko se zbrinjavanje riješi poštujući zakonske propise i hijerarhiju postupanja s otpadom, očitovao prema Gradu 14. srpnja ove godine.  

Iz navedenog, tvrdi Martinčević, jasno proizlazi da Grad Varaždin prilikom raspisivanja koncesije nije slijedio zakonske odredbe i upute Ministarstva, zbog čega je došlo do situacije da ovakvo zbrinjavanje otpada Ministarstvo, odnosno Fond ne mogu sufinancirati.

- U tom smislu, založit ću se prema Gradu Varaždinu da se što prije poduzmu potrebni koraci za definiranje svih dijelova ugovora nastavno na provedeni javni natječaj koji moraju biti usklađeni sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a sve kako bi bilo nedvojbeno jasno da će se posao za koji se ugovor sklapa provesti sukladno zakonu. Založit ću se i da se u najskorije vrijeme sazove sjednica gradskog vijeća te se sve potrebne odluke potvrde. Time bismo napokon došli do pozicije da je rješavanje otpada s Brezja izgledno i s jasnim rokom – najavljuje predsjednica Udruge inicijativa za osnivanje narodne stranke – reformisti.

Podrška i volja sa strane Ministarstva i Fonda postoji, uvjerena je Martinčević.

- Sada je puna odgovornost na Habušu od kojeg se očekuje da poduzme sve potrebne radnje za konačno rješavanje trenutno najvećeg ekološkog, zdravstvenog i financijskog problema grada Varaždina – ističe Natalija Martinčević u svojem priopćenju.

Komentari