Znanstveni skup o Čazmansko – varaždinskom zbornom kaptolu

Objavljeno: 06.11.2011. 15:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: biskupija-varazdinska.hr

Znanstveni skup o Čazmansko-varaždinskom zbornom kaptolu u ponedjeljak 7. studenog će u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije otvoriti mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Simpozij povodom 200. obljetnice dolaska Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola u Varaždin, počinje u 9:30 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Zagrebačkoj 3.

Sudionicima će se pozdravnim riječima uvodno obratiti  mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Izlaganja će održati Stjepan Razum o temi “Čazmanski kaptol u Čazmi“, Anđelko Košćak o temi “Čazmanski kaptol u Zagrebu“, te Damir Bobovec o temi  “Čazmanski kaptol u Lepoglavi i Varaždinu“.

Na znanstvenom skupu izlagat će i Spomenka Težak, muzejska savjetnica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, od koje doznajemo da će govoriti o temi “Portreti odabranih čazmanskih kanonika“.

- Među istaknutim kanonicima Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola posebno se ističu Josip plemeniti Pastori koji je bio ravnatelj varaždinske Gimnazije punih 46 godina te poznati ilirac dr. Stjepan Ilijašević. Pored spomenutih kanonika u svojem izlaganju osvrnut ću se na književnika Milana Kučenjaka koji je ostavio i neizbrisiv trag u političkom životu Varaždina – istaknula je Spomenka Težak.

O “Zbornom kaptolu u crkvenom pravu“ govorit će Zvonimir Kurečić, a ujedno podsjećamo da zainteresirani do 20. studenog u palači Herzer mogu posjetiti izložbu "200 godina Kaptola u Varaždinu".

Komentari