Zovko "kupnjom" autobusnog kolodvora izigrao ozbiljne kupce?

Objavljeno: 05.09.2014. 14:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Ivica Zovko iz Zagreba, jedan od najvećih razlučnih vjerovnika Autobusnog prometa u stečaju, ponudio je danas na šestoj javnoj dražbi 8 milijuna kuna za autobusni kolodvor u Ulici Zrinskih i Frankopana.

Međutim, deset minuta nakon što nije bilo viših ponuda od ostala dva kupca, Zovko je tražio kompenzaciju kupovnine od 8 milijuna kuna i potraživanja od 15 milijuna kuna, koje Zovko ima kao razlučni vjerovnik. Od prodaje najvjerojatnije neće biti ništa, jer Zovko nije prvi razlučni vjerovnik.

Zaba banka kao najveći razlučni vjerovnik smatra da nisu ostvareni zakonski uvjeti za ovu prodaju, jer je Zaba banka prvi razlučni vjerovnik te Zovko ne može prije reda tražiti kompenzaciju i namirenje – istaknula je zastupnica Zaba banke na današnjoj javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

S tim se slaže i sindikalist Siniša Miličić koji je bio neugodno iznenađen ishodom ove javne dražbe.

Zovko ne može dobiti kompenzaciju jer nema takvo založno pravo kao razlučni vjerovnik. Ne mogu vjerovati da se ovako nešto moglo dogoditi. Također, zabrinjava me nedostatak interesa lokalnih vlasti, Grada i Županije koji ništa ne poduzimaju vezano na autobusni kolodvor koji je vrlo važan infrastrukturni dio svakog grada. Varaždinci uskoro uopće neće imati autobusni kolodvor – istaknuo je Miličić nakon javne dražbe.

Zovko je u javnoj dražbi sudjelovao kao razlučni vjerovnik te nije trebao položiti jamčevinu, no postojala su dva vrlo ozbiljna kupca koji su položili jamčevine od pola milijuna kuna, Marlex Invest iz Varaždina i Autotrans Cres iz Rijeke.

Kako smo doznali nakon javne dražbe, Marlex Invest je ozbiljno zainteresiran za kupnju autobusnog kolodvora te raspolažu novcem koji bi odmah mogli položiti za kupnju navedene nekretnine.

S obzirom na to da Zovku zakonski nije dozvoljena kompenzacija, njegovom „kupnjom“ autobusnog kolodvora najvjerojatnije je propala još jedna javna dražba.

Interesa nije bilo za kupnju gospodarske cjeline, koja se sastoji od nekretnina u Gospodarskoj ulici i pokretnina uz koje se veže sama djelatnost AP-a, a koja je na prodaji za nešto više od 37 milijuna kuna.

Iako bi se kupovnina trebala uplatiti u roku od 60 dana, u protivnom se kupnja poništava, s obzirom na to da kupovnina zapravo ni ne postoji, sutkinja je najavila novo ročište za mjesec dana.

Komentari