Župan Štromar u Hrvatskom Saboru na predstavljanju rada Odbora regija

Objavljeno: 26.03.2015. 19:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

U Hrvatskom saboru jučer je održana zajednička sjednica Odbora za europske poslove, Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a te Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na kojoj je predstavljen rad Odbora regija i aktivnosti hrvatskih članova u Bruxellesu, čiji je član i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je ukazao na važnost djelovanja Odbora regija.

- Europski parlament, Vijeće ili Europska komisija moraju se savjetovati s Odborom kada je to predviđeno ugovorima, a posebice u slučajevima koji se odnose na prekograničnu suradnju – istaknuo je župan te dodao da Odbor također može davati i mišljenja na vlastitu inicijativu u slučajevima u kojima je takav postupak primjeren.

Sjednicu je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je podsjetio kako ukupno zakonodavstvo Europske unije znatno utječe na život hrvatskih građana, a po nekim procjenama čak 70 posto zakonodavstva Unije izravno utječe na život građana upravo u regijama i lokalnim zajednicama. Lisabonskim ugovorom ojačana je uloga nacionalnih parlamenata i regionalnih i lokalnih zajednica kroz Odbor regija. Europski model donošenja odluka na više razina može uspješno funkcionirati samo ako su sve razine, europska, nacionalna, regionalna i lokalna dobro definirane i ako su građani dobro informirani te aktivno sudjeluju u tom procesu, istaknuo je Leko.

Član Odbora regija i voditelj hrvatskog izaslanstva pri Odboru regija Nikola Dobroslavić predstavio je rad i aktivnosti Odbora. Istaknuo je da je Odbor utemeljen 1994. godine kao savjetodavno tijelo Europske unije koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti i funkcionira na temelju triju osnovnih načela: načelu supsidijarnosti, blizine i partnerstva.

- Broj članova Odbora regija ne smije biti veći od 350, a RH ima devet članova i zamjenika članova koji su imenovani na petogodišnji mandat od 2015. do 2020. – istaknuo je Dobroslavić.

Na sjednici se još razgovaralo i o modalitetima suradnje Odbora regija i Hrvatskoga sabora u postupku donošenja pojedinih zakonodavnih prijedloga u institucijama Europske unije kao i o mogućoj suradnji Odbora regija s drugim relevantnim institucijama u RH.

Na zajedničkoj sjednici sudjelovali su članovi triju odbora Hrvatskoga sabora te članovi i zamjenici članova Odbora regija.

Komentari