ekskluzivni kadrovi

eTV - Sjeli smo u simulator leta, Ludbreg trenutno opremljen kao nitko u ovom dijelu Europe

Kroz razgovor s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, upravo kod spomenutog simulatora leta koji možete vidjeti u kadrovima, propitkujemo kako otvaranje ovakvog centra utječe na lokalnu zajednicu, Varaždinsku županiju te cijeli sjever Hrvatske...
Objavljeno: 07.04.2024. 13:00

Zadnja izmjena: 07.04.2024. 17:11

Foto: Lidija Filipović

U Ludbregu je nedavno otvoren Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, a posebna atrakcija je i simulator leta. Ovaj inovativni projekt predstavlja revolucionarni korak u obrazovanju na sjeveru Hrvatske.

Kroz razgovor s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, upravo kod spomenutog simulatora leta koji možete vidjeti u kadrovima, propitkujemo kako otvaranje ovakvog centra utječe na lokalnu zajednicu, Varaždinsku županiju te cijeli sjever Hrvatske, kao i planove za daljnji razvoj centra i njegovo povezivanje s gospodarstvom.

  • Otvoren je LORI centar. Postoji li tako nešto već u Hrvatskoj?

Ovakav centar Newton soba, novi način poučavanja u STEM području, prvi je u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

  • Što će LORI donijeti Ludbregu?

Zapravo je novost i velika atrakcija, ne samo za Ludbreg, nego i za cijelu Hrvatsku. Očekujemo da će ovo biti središte edukacije u STEM-u na jedan zanimljiv, neobičan, praktičan način.

  • Što će donijeti Varaždinskoj županiji i sjeveru?

Sve to je prilika da potenciramo koliko je nama obrazovanje važno, koliko je važno ulagati u obrazovanje. Grad Ludbreg je kroz ovaj projekt, zajedno sa norveškim partnerom, uložio skoro četiri milijuna eura u razvoj cjelokupne infrastrukture i govori o spremnosti nas na sjeveru da ulažemo u znanje, da ulažemo u kompetencije naših ljudi.

  • Kako spojiti LORI s gospodarstvom?

U LORI centru se nudi obrazovanje u STEM području biologije, kemije... gdje će djeca imati prilike kroz praktičan rad, kroz laboratorijski rad, pokušanje i pogreške, vidjeti zapravo što nosi kemija, što nosi biologija, koliko su te dvije znanosti praktične, koliko su važne, a ukoliko zavole tu struku i odluče se studirati ili biologiju ili kemiju ili farmaciju ili mikrobiologiju, zapravo u Ludbregu mogu naći čak i posao u tvrtkama koje takve stručnjake traže. Ideja je zapravo da gospodarstvo direktno ima koristi od ovakvog sadržaja.

  • Planirate i nove sadržaje?

To nam je zapravo jedan od strateških ciljeva da ovaj centar, koji je prije svega namjenjen osnovnom školskom obrazovanju, povežemo i sa srednjim školama. Želje nam je da naša Ludbreška srednja škola, pored toga što obrazuje kadrove u strojarstvu i inženjerstvu, zapravo uvede i neke nove smjerove poput ekološkog tehničara, odnosno ljude koji bi iskoristili ove laboratorije na najbolji mogući način. Isto tako, naravno i u korištenju ove aeronautičke opreme i da možda pripremamo djecu za buduća zanimanja poput pilota drona, koje će biti jedno od najtraženijih zanimanja u Europi i cijelome svijetu.  

  • Utjecaj na razvoj varaždinskog aerodroma?

Ova priča je povezana sa našim Rudolfom Fizirom, inženjerom, konstruktorom aviona iz Ludbrega i godinama smo održavali Fizir kup, natjecanje u vožnje aviona na Varaždinskom aerodromu. Prilika je sad da na ovaj način zapravo progovorimo i o toj priči. Dosta nam je aerodroma na Braču, Cresu, Krku i nekim drugim otocima koji se slabo koriste i rijetko koriste. Regiji sjever, općenito ovom dijelu Hrvatske treba aerodrom koji bi se koristio svakodnevno.