Prijave do 28. travnja

Evo kako do novca iz EU za promociju poljoprivrednih proizvoda

Objavljeno: 28.03.2016. 13:39

Foto: Arhiva

U tijeku je podnošenje prijedloga programa za mjere informiranja i promocije povezane s poljoprivrednim proizvodima – koje traje do 28. travnja 2016. godine.

Naime, novom promotivnom politikom pod sloganom "Pravi užitak - iz Europe je!" - „Enjoy, it's from Europe!”, EU želi pomoći subjektima u sektoru poljoprivrede da se probiju na nova tržišta ili ojačaju postojeći položaj na tržištu, ali i informirati europske potrošače o poljoprivrednim proizvodnima iz EU.

Kako bi se ostvario taj cilj, EU je osigurala više sredstava nego prijašnjih godina, povećala stopu sufinanciranja odobrenih programa i olakšala postupak prijave projekata promocije poljoprivrednih proizvoda.

Prijedlozi programa koji se mogu prijaviti na poziv koji je objavila Europska komisija odnose se na jednostavne  programe - koje podnosi jedna ili više organizacija predlagateljica iz iste države članice, te na programe u kojima sudjeluje više korisnika - koje podnose najmanje dvije organizacije predlagateljice iz najmanje dvije države članice ili jedne/više europskih organizacija.

Programi informiranja i promocije poljoprivrednih proizvoda usmjereni su na informiranje o kvaliteti, prehrambenoj i zdravstvenoj vrijednosti, posebnim metodama proizvodnje, dobrobiti životinja, zaštiti okoliša i sl. te na podizanje razine svijesti o autentičnosti europskih zaštićenih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčenih tradicionalnih posebnosti.

Programi se baziraju na odnosima s javnošću i informativnim kampanjama, a mogu se provoditi i u obliku sudjelovanja na događanjima, sajmovima i izložbama koji su od nacionalnog, europskog i međunarodnog značaja.  

Mjere informiranja i promocije nisu usmjerene na marke proizvoda (brendove) i njihovo podrijetlo.

Prijaviti se mogu reprezentativne organizacije proizvođača proizvoda ili sektora koji se kroz program želi promovirati.

Privatne kompanije nisu prihvatljive kao predlagateljice programa. Programi će se ocjenjivati i odabirati samo u Europskoj komisiji, a ne kao do sada - najprije u državi članici, a zatim u Komisiji.

Prijava projekta provodi se elektroničkim putem do 28. travnja 2016. godine.  

Komentari