TOP 10 trenutno najtraženijih zanimanja u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 27.10.2015. 15:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Broj službenih prijavljenih radnih mjesta koja su slobodna u županiji trenutno je 1.043, a stope nezaposlenosti, sudeći prema priopćenju HZZ-a, padaju. Dinamična situacija na tržištu rada uvjetuje i potražnju poslodavaca za određenim zanimanjima. 

Kako smo već izvjestili, nezaposlenost u Varaždinskoj županiji pala je u svim gradovima Varaždinske županije, a ovdje, uz Varaždin, spadaju i ispostave Novi Marof, Ludbreg, Ivanec i Cestica.

>>Svi gradovi Varaždinske županije bilježe porast zaposlenosti - u rujnu zaposleno 743 osoba

1. Konobar / konobarica
Zanimanje konobara bilo je prvo najtraženije i trenutno je u županiji otvoreno 53 mjesta. Na navedeno zanimanje sve češće se javljaju studenti, no profesionalni konobari s ugostiteljskom školom postaju sve traženiji. Poslodavci često primaju i osobe bez radnog iskustva. 

2. Kožarski radnik/kožarska radnica
Uvjeti su srednja škola, trogodišnja ili četverogodišnja, a poslodavci uglavnom traže osobe s najmanje dvije godine iskustva. Takvih radnika traži se 50.

3. Šivač/šivačica
Za ovo radno mjesto potrebna vam je srednja stručna sprema, a osobe sa završenom srednjom školom mogu završiti i edukaciju u trajanju od dvije godine. Broj traženih radnika je 40.

4. Komercijalni službenik /komercijalna službenica
Uloga komercijalista različita je u poduzećima, a poslodavci jednako traže osobe sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Poželjne osobine, osim iskustva, su samostalni rad, predanost poslu i sposobnost učinkovitog rješavanja problema, a slobodnih radnih mjesta je 38.

5. Radnik/radnica na proizvodnoj liniji
Ovo zanimanje također uvelike ovisi o samom poduzeću, no, riječ je o odgovornom i često fizički napornom poslu. U Varaždinskoj županiji otvoreno je 35 mjesta.

6. Njegovatelj/njegovateljica osoba s teškoćama u razvoju
Prema trendu razvijenijih zemalja, i u Hrvatskoj se sve više traže profesionalni njegovatelji. Tako je otvoreno 33 radna mjesta, a posao podrazumijeva skrb i njegu o osobama s teškoćama u razvoju. Ipak, za ovaj posao potrebna je dobra edukacija, a nerijetko i fakultet. Indikativno je da na ovoj listi, za razliku od prethodnih mjeseci, nema medicinskih sestara. 

7. Diplomirani ekonomist/diplomirana ekonomistica
Za razliku od uvriježenog mišljenja da se ekonomisti baš ne traže, za diplomirane ekonomiste otvoreno je 29 mjesta. Ipak, u ovom slučaju nije jasno određeno koji se smjer najviše traži.

8. Upravni pravnik/upravna pravnica
Upravni pravnici i pravnice najčešće završavaju stručni studij, a zanimanja mogu biti u državnoj ili lokalnoj upravi ili čak u nekim institucijama. Za njih je otvoreno 29 radnih mjesta.

9. Tesar/tesarica
Strukovna zanimanja i majstorski zanati također dobivaju na važnosti. Tesari se bave obradom drva i građevnim konstrukcijama, a dostupno je 28 mjesta.

10. Zavarivač/zavarivačica
Isto toliko mjesta otvoreno je i za profesionalne zavarivače, koji se bave spajanjem metala postupkom zagrijavanja. Treba naglasiti da je u takvim zanimanjima potrebno radno iskustvo.

Komentari