HNK Varaždin

Foto - Predstava po romanu Kristiana Novaka premijerno u HNK Varaždin

Objavljeno: 06.10.2023. 15:43

Zadnja izmjena: 06.10.2023. 15:43

Foto: Ivana Bertović

Iduću subotu, 14. listopada, u HNK Varaždin održati će se premijera nove predstave. Riječ je o adaptaciji romana 'Slučaj vlastite pogibelji' autora Kristiana Novaka. Premijeru je danas najavila indendantica Senka Bulić.

Tema novog romana i predstave je neriješeno ubojstvo koje priču vodi u smjerovima koji otkrivaju društvene i intimne traume. Indendantica Bulić je tom prilikom istaknula da je Kristian Novak izvrstan autor koji ovim romanom dotiče neke fenomenalne stvari i povezuje ih sa svakodnevnim dilemama u društvu.

- Kad sam razgovarala s Kristianom prije više od godinu dana, govorio mi je o toj temi koju bi on obrađivao u romanu i molila sam ga da nama ustupi prava, da mi budemo prvi koji će napraviti predstavu od tog romana - rekla je indendatica Bulić.

'Međimurska tema s odjekom arhetipova'

Kristian Novak autor je uspješnih i nagrađivanih romana Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši. Njegove teme pretežito su vezane uz Međimurje, a o svom novom romanu rekao je:

'Radi se o početnoj situaciji jedne tragične smrti koja mijenja živote onih koji su direktno uključeni. Samim time zadire u tkivo tri sustava koja su nam jako bitna, ali koja su djelomično i pokvarena i korumpirana, to su obitelj, policija i školstvo. Svaki od tih sustava djeluje represivno na pojedinca koji se usuđuje pobuniti' - pojasnio je pisac Kristian Novak.

Redatelj nove predstave varaždinskog HNK je Ivan Plazibat koji za roman kaže da je u samoj svojoj biti žanrovski triler i zapravo priča o Međimurju i Hrvatskoj danas. 

'Kristian se jako dobro bavi međimurskim temama, ali koje u sebi imaju odjek arhetipova. Ovdje ima puno manje mistike Međimurja, a puno više Hrvatske zbilje, nažalost korumpirane zbilje - istaknuo je redatelj Plazibat.

Komentari