Ludbreg petkom: Predstavljena brošura "Marija Winter - prva kroničarka Ludbrega"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.03.2014. 07:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U sklopu programa "Ludbreg petkom" u petak, 7. ožujka u ludbreškoj Gradskoj vijećnici predstavljena je brošura "Marija Winter – prva kroničarka Ludbrega".

Autor brošure o srdačnoj ženi na biciklu s maramom na glavi je Milivoj Dretar, a organizator događaja bila je Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner.

– Marija Winter ostala je poznata kao narodna učiteljica, povjesničarka, umjetnica, spisateljica, znamenita Ludbrežanka. Njezin rođendan pada uoči 8.ožujka – Međunarodnog dana žena. Osim po blizini rođendana, Marija Winter bila je povezana s datumom koji se obilježava u spomen borbe žena za jednaka prava s muškarcima i na potpuno ostvarenje svih ljudskih prava po tome što je i sama bila pravi primjerak borca za ta prava – rekao je Milivoj Dretar.

Na predstavljanju brošure o Mariji Winter pričale su njezine učenice i kolegice, a njezine je zapise čitala Ksenija Mihin. Iza Marije Winter ostala je velika ostavština: rukopisi, dokumentacija, fotografije, crteži, obiteljska knjižnica, osobni predmeti. Među rijetkim je autorima koji su njegovali kaj i promicali vrijednost kajkavskog narječja u razdoblju kada to nije bilo popularno.

Nakon predstavljanja brošure u kinodvorani je izvedena predstava "Poštene žene". Tekst je napisala Marija Winter, a glume članovi Dramske družine "Trio V", koja djeluje u sklopu ludbreške Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner.

Marija Winter – prva kroničarka Ludbrega prva je u nizu iz edicije "Ludbreška razglednica" koju pokreće Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner iz Ludbrega.

– Nit vodilja pokretača edicije sabrati je sve ono vrijedno i reprezentativno za naš gradić, sve ono što ga predstavlja na najljepši način – kazala je v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner, Edita Kutnjak-Zlatar.

Komentari