Premijerna izvedba

Na Velikoj sceni HNK ove subote premijera jedne od najpoznatijih Puccinijevih opera

Objavljeno: 13.03.2024. 12:18

Zadnja izmjena: 13.03.2024. 12:20

Opera 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija premijerno će biti izvedena u subotu na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) s početkom u 19,30 sati, pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta i u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića.

Redatelj i dramaturg je Marin Blažević, za scenografiju se pobirnuo Alan Vukelić, a za kostime Sandra Dekanić. Ansambl za jednu od najpoznatijih Puccinijevih opera čine Anamarija Knego kao Cic-Cio-San i Madama Butterfly, Bože Jurić Pešić kao Benjamin Franklin Pinkerton, Jurica Jurasić Kapun kao Sharpless, Dora Jana Klarić kao Suzuki te Mislav Lucić kao Goro.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly/Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona, ističu iz Hrvatskog narodnog kazališta.

- Madama Butterfly je operna drama o ženi kojoj oduzimaju dijete. Madama Butterfly je operna drama o ženi koja si oduzima život nakon što joj oduzmu dijete. Kako uopće pristati takvu opernu dramu udaljiti od naše današnjice, odmaknuti u prošlost i otputiti na Daleki istok? Naša predstava Madame Butterfly naglašava uznemirujuću, upravo opasnu blizinu tragedije naslovnog ženskog lika. Naša Cio-Cio-San je suvremena žena. U Hrvatskoj, u Japanu, u Varaždinu, Dubrovniku, Tokiju, Nagasakiju, svugdje. Danas, oduvijek. Zar zauvijek? - istaknuo je na novinskoj konferenciji redatelj Marin Blažević. 

Komentari