Prezentirani varaždinski kulturnoturistički EU projekti

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.04.2015. 20:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Grada Varaždina

Predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva gospodarstva pozitivno su ocijenili varaždinske projekte koji se pripremaju za prijavu na EU natječaje u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija...

Na incijativu Turističke zajednice grada Varaždina u srijedu su predstavnicima Ministarstva turizma i Ministarstva gospodarstva prezentirani projekti koji se pripremaju za prijavu na EU natječaje u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.


Projekte revitalizacije kulturne baštine  prezentirali su direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp, pročelnica Upravnog odjela za za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Goranka Grgić te direktor Razvojne agencije Sjever Dan Miljenko Ernoić.


Uz projekte koji obuhvaćaju povećanje zapošljavanja i turističke potrošnje kroz  revitalizaciju kulturne baštine direktor Tehnološkog parka Varaždin Andrija Petrović prezentirao je i projekt Klastera kulturno kreativnih industrija Špancirfest te centra kompetencija kulturno kreativnih indsutrija.


Tijekom prezentacije potvrđeno je da su projekti  Varaždinska kuća i Sinagoga kvalitetno pripremljeni i  u potpunosti spremni za prijavu na prve raspise koji se očekuju u drugoj polovici 2015. godine.  


Stručnjaci iz ministarstava naglasili su da i projekti koji su trenutno u formi ideje, kao što su rekonstrukcija palače Sermage, proširenje pješačke zone, hortikulturalno uređenje povjesne jezgre ili pak tematski park Svijet kukaca, kao integrirani kulturnoturistički projekti imaju visoku razinu opravdanosti i prihvatljivosti.


Naime,  Varaždin je tijekom 2014.  posjetilio 9,15 posto više gostiju nego u 2013. godini, koji su ostvarili 12,19 posto više noćenja, a takav uzlazni trend omogućava ekonomsku valorizaciju i opravdanje ulaganja u kulturnu baštinu.

Komentari