Poruka podrške

Foto - Stephan Lupino poslao poruku podrške Izraelcima kroz umjetnička djela

Objavljeno: 16.10.2023. 17:59

Zadnja izmjena: 16.10.2023. 18:45

Foto: Arhiva Lupino

Poznati varaždinski umjetnik te prošlogodišnji dobitnik prestižnog priznanja za umjetničko djelovanje na našem području, Stephan Lupino,  nedavno je izrazio svoju podršku izraelskom narodu kroz svoja djela posvećena žrtvama holokausta.

Lupino je posvetio tri umjetnička djela Izraelcima i izrazio je zahvalnost prema židovskoj zajednici, koja mu je pružila neizmjeran doprinos i podršku tijekom njegovog boravka u New Yorku i da ga izuzetno bole trenutna događanja u Izraelu. 

- Najprije Ukrajina, sad ovo... Tužan sam, ništa nismo naučili iz prošlosti.  Kad sam tek došao u New York, najviše sam radio sa Židovima. Oni su mi nevjerojatno puno pomogli, sve su me naučili - rekao je Lupino. 

Prvo djelo posvećeno židovskoj zajednici nosi naziv "Davidova zvijezda", simbol koji unatoč mnogim nedaćama i neprijateljima Židova i dalje svijetli kao simbol opstojnosti.

Njegovo drugo djelo, "Holocaust", rađeno patiniranom akrilnom masom, dimenzije 120 cm x 120 cm, predstavlja duboko emocionalno i umjetničko djelo koje je posvetio milijunima žrtava holokausta iz Drugog svjetskog rata. Za ovo djelo je, kaže, od jednog prijatelja, dobio komentar da će se "potruditi da završi u muzeju Holokausta". Treće djelo inspirirano je pričom o Mojsiju i primanjem 10 Božjih zapovjedi na Sinaju. 

Komentari