Uspjeh studenata

Upoznajte topličke studente čija je kreativnost nagrađena sa 100.000 kuna

Objavljeno: 26.01.2016. 13:41

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:49

U sklopu natječaja UNIverzI-JA-DA odabrani su najbolji studentski projekti koji će se provoditi tijekom Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci. Natječaj je proveden u tri kategorije, a pobjednici kategorije „Turistička promocija hrvatske kulture i sporta“ dolaze iz Varaždinskih Toplica. Ivona Mikulčić iz Tuhovca i Zoran Mičuda iz Hrastovca nagrađeni su za svoje projekte sa 100.000 kuna...

Naime, 20-godišnja Ivona Mikulčić studentica je druge godine novinarstva te je pokrenula projekt multimedijskog praćenja igara pod nazivom LIGO. Ivana planira pokrenuti i YouTube kanal te objavljivati zabavne i atraktivne video priloge o sportu i kulturi. Cilj je povezati akademski sport s publikom i raditi na nekonvencionalan, dinamičan način. Sadržaj će dijeliti na društvenim mrežama koje su neizostavan dio svakog studenta, ali se žele razlikovati od ostalih:

- Najviše nas vodi želja da budemo drugačiji. LIGO će se primarno posvetiti sportskom sadržaju, a nakon ESI2016 uključivat će kulturu i umjetnost u svrhu turističke promocije. Time želimo turističkoj promociji dati jednu mladenačku dimenziju te pritom uključiti aktivnosti mladih za koje smatramo da su nedovoljno medijski zastupljene, a istovremeno su izrazito zanimljive, rekla je Mikulčić.

Drugi pobjednički projekt je „CROcultureSculpture“ kojeg vodi 26-godišnji Zoran Mičuda, također iz Varaždinskih Toplica, odnosno Hrastovca. Mičuda je projekt osmislio u suradnji s Lukom Knezićem. Zoran je student poslijediplomskog doktorskog studija na Agronomskom fakultetu i predsjednik udruge „Priroda i društvo Varaždin“ a ovim projektom želi stranim studentima i svim posjetiteljima predstaviti hrvatske izume i znanstvenike.

Istaknuo je da se žele predstaviti hrvatski izumi poput padobrana, torpeda, kravate, penkale te znanstvenici kao što je Nikola Tesla. Izumi bi se predstavili kroz skulpture/eksponate koji bi sadržajno bili zanimljivi za fotografiranje i samoinicijativno dijeljenje na društvenim mrežama.

- Opće je poznato kako se umjetnička djela ne bi smjela dirati, no mi želimo ponuditi mogućnost interakcije sa samim skulpturama. Skulpture će izraditi mladi umjetnici uz suradnju s obrtnicima. Sama promocija izuma i znanstvenika kao hrvatskog kulturnog nasljeđa nije dovoljno izražena što je dalo čvrste temelje ovoj projektnoj ideji, pojasnio jeMičuda dodavši da projekt u stvari nudi jedan zabavan i zanimljiv pogled na umjetnost koji se razlikuje od dosad uvriježenog stava.

Ovaj je natječaj bio prilika da studenti pokažu svoj poduzetnički duh, a izrazito je zanimljivo kako su na jednom nacionalnom natječaju pobjedu odnijeli mladi iz Varaždinskih Toplica i to s dva različita te potpuno neovisna projekta.

- Ovakvi natječaji su dobra prilika za studente da steknu neko dodatno iskustvo i prvi korak do ostvarivanja nekih vlastitih poduzetničkih ambicija. Također, pobjedom smo dokazali kako naše ideje vrijede te da smo ambiciozni u pogledu ostvarivanja i realiziranja tih ideja, ističu Ivona i Zoran.

Na odličnom uspjehu Ivone i Zorana čestitala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Istaknula je da ovakvi uspjesi potvrđuju opravdanost ulaganja u mlade, praktički od vrtićkog uzrasta do akademske razine. Štefanić je kazala kako su Varaždinske Toplice oduvijek imale sjajne mlade ljude koji ime grada prezentiraju na odličan način u Hrvatskoj i šire. 

- Ivoni i Zoranu čestitam na ovom odličnom uspjehu i sjajnom postignuću. Dokaz je to da imamo već sada odlične studente i jednog dana vrhunske stručnjake na svojim područjima. Nadam se da će se dobar broj njih, nakon stjecanja akademskog zvanja, odlučiti na povratak u svoj kraj kako bi svojim znanjem i vještinama doprinijeli daljnjem razvoju Varaždinskih Toplica, zaključila je Štefanić.

Komentari