izazovi roditeljstva

Anita Vadas, savjetnica za roditeljstvo odgovara na pitanje roditelja kome da se obrate kad njih nešto muči

Objavljeno: 23.02.2017. 16:29

Zadnja izmjena: 23.02.2017. 16:29

Foto: privatna zbirka, Vedrana Duić Loparić

Dugogodišnja nastavnica, svestrana žena i majka dvoje djece Anita Vadas ponukana pitanjima roditelja koji su joj se na školskim primanjima obraćali vezano uz svakodnevne probleme - organizaciju, kako naučiti djecu učiti ili kako ih ponukati da počiste sobu, odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i pomoći roditeljima kako najbolje može i zna. Danas se osim nastavničkog posla bavi i savjetovanjem roditelja pa tako kroz radionice, predavanja, ali i individualne sastanke pomaže roditeljima da se povežu sa svojim djetetom i lakše suoče s izazovima roditeljstva. Uz male savjete i nit vodilje pomaže roditeljima da budu dosljedni, da se organiziraju, ali i da uzmu vrijeme za sebe, jer kako ističe – „imati dijete ne znači da vi više ne postojite“.

Izazovi roditeljstva

Izazovi  današnjih roditelja su dosljednost, gdje - kaže Anita -  poklekne većina, zatim preuzimanje odgovornosti da sve kreće od njih samih te zahvalnost gdje su roditelji češće koncentrirani na izazove i probleme, umjesto da osvijeste i uvide sva bogatstva i blagoslov koji imaju. Pokazalo se da se ljudi na radionicama transformiraju u sat i pol. Prvo roditelji doslovno dovuku djecu na radionice – priča Anita, a poslije ju djeca grle i pitaju kad će sljedeća radionica. Djeca su jako mudra i imaju odgovore bolje od roditelja. Savjetovanje s djecom ponekad traje 15-ak minuta, a s roditeljima ostatak vremena –kaže Anita te nastavlja da su roditelji često puni uvjerenja koje imaju od svojih roditelja, a žive i pod utjecajem okoline. Dodatni je izazov kad roditelji imaju različite stavove u odgoju što se negativno odražava na dijete jer kako da se dijete mijenja ako roditelji nisu usuglašeni. Za kraj Anita ističe da najviše izazova imamo mi sami, nesvjesni da su nam djeca ogledala i da su odraz našeg ponašanja.

Poruka roditeljima

Ono što poručuje roditeljima jest da imaju vjeru, počnu raditi na sebi, usreće sebe i naprave sebe sretnom i zadovoljnom osobom.  – „Nakon toga siješ sreću i zadovoljstvo i na neki način se izazovi sami rješavaju jer lakše vidiš rješenje. Teško je s nivoa depresije, tuge, ljutnje, nervoze i strahova rješavati bilo koju vrstu problema i izazova. Dijete se odgaja primjerom, uzorom i svojim ponašanjem i bitno ga je prihvatiti baš kakvo je, što nije uvijek lako, ali je jedino ispravno“ – poručuje Anita.

 

Komentari