VALENTINA MEŠTRIĆ

S 24 godine reastaurirala je fresku Michelagela, a sada se vraća svojoj prvoj ljubavi

Objavljeno: 18.02.2018. 15:54

Zadnja izmjena: 18.02.2021. 15:57

Valentini Meštrić rodom iz Novog Marofa bile su samo 24 godine kada je angažirana na restauraciji umjetnine od neprocjenjive vrijednosti: zidne slike renesansnog genija Michelangela, koja krasi talijanski Torre di Michelangelo na otoku Ischia.

Poziv je to koji se ne odbija i koji nipošto ne može biti "slučajnost".

Valentina je, naime, bila najbolja studentica slikarstva svoje generacije i dobitnica Rektorove nagrade, a pohvaljeni diplomski rad izradila je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. Nakon prve ljubavi – slikarstva, njezin život tako je, pomalo i slučajno, krenuo u znanstveno-istraživačkom smjeru.

— Ne planiram ali ponekad preodsjećam — šali se.

Uspjeh u Pompejima

Nakon Michelangela, uslijedio je rad na restauraciji javnih spomenika u Napulju, a potom i rad na fragmentima najpoznatijeg arehološkog nalazišta na svijetu – glasovitih „Pompeja“. U Hrvatsku se vratila prije dvije godine, postala profesoricom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i odlučila se vratiti svojoj prvoj i najvećoj ljubavi – slikarstvu.

Za njezin povratak, reći će, „umjetnosti kao vlastitom ishodištu“, velikim dijelom zaslužna je još jedna talentirana umjetnica – Maie Rathwell, Kanađanka s hrvatskom adresom i Valentinina trenerica u mačevanju, pod čijim je vodstvom Valentina osvojila 14 medalja i postala viceprvakinjom države.

Još jedan talent?

— Ja samo živim život — odgovara Valentina i smije se, no ono na čemu trenutno radi - naglo vraća ozbiljnost na njezino lice. Svaki vulkan, kažu, skriva svoje ponore…

Privilegija i blagoslov

Krunom svoje dosadašnje karijere Valetina, naime, smatra atelje kojeg ovih dana dovršava u reprezentativnom prostoru pored Kamenitih vrata u Zagrebu. Do toga joj je, kaže, trenutno stalo više nego do ičeg...

Atelje će, kako nam otkriva, nositi naziv „Valliartu“, a takav je naziv i umjetničke udruge koju je prošle godine osnovala zajedno s Maie. 

— Radimo rudarski jer sve mora biti kako treba. Kad nam bude teško, pogledamo prema onoj dolje Ženi kroz prozor i sjetimo se kako je ovo što radimo zapravo pravi blagoslov i privilegija. Hvala svima koji nam pomažu u tome.

Atelje se otvara 13. ožujka i bit ćemo naravno ondje. U nastavku vam pak donosimo neke Valentinine radove, a možete se uvjeriti u još jedan talent o kojem nam Valentina nije željela reći ni riječ - onaj koliko je zapravo voli oko kamere...

Komentari