Bookmark: Sreća je u tuzi, u dramatičnom očekivanju kraja koji mora doći

Objavljeno: 29.11.2014. 21:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Privikavanje na novu zemlju i novu kulturu zasigurno je puno šokova i uspoređivanja “vlastitog“ svijeta s novim, no pozitivan pristup otkrivanju razlika definitivno pomaže. Još kad je netko to voljan bez uvijanja podijeliti s nama i otvoreno ukazati na probleme što bodu oči strancu koji se tamo našao, to mora biti pun pogodak!...

Inače ne volim knjige svrstavati u žanrove, pa tako ni „Japanske bube“ Sanje Železnjak, ne bih želio ograničiti nekom etiketom putopisa ili knjige o samopomoći za žene-majke-strankinje u Japanu. Možda … uputstvo za upotrebu društva Made in Japan? U takvom mi razmišljanju pomaže i autorica koja je “uvod“ umjesto na početak smjestila na kraj knjige, gdje mu baš odgovara. Drugačije ne bi valjalo.

U ovoj se knjizi ruše predrasude o Japancima kao “narodu koji samo radi i nikad se ne odmara“, ali i o Japancima koji “samo putuju svijetom i škljocaju kamerama“. Opisi tradicionalnih japanskih slavlja, festivala, vatrometa, navika, bez previše cifranja zovu nas da naučimo štogod o narodu koji nam je tako daleko i kilometrima i običajima … Mislim da bi se većina muškaraca rado za Valentinovo preselila u Japan i tako izbjegla vječitu mušku patnju biranja poklona za svoje ljepše, draže i bolje polovice.

Vjerujem da su mnogi koji su knjigu pročitali dobili želju posjetiti tu zagonetnu zemlju.

Ovdje su nam, kao na pladnju, pružene kulturološke upute za boravak u Japanu, a zanimljive informacije i praktični savjeti vješto su utkani u priču i opisane doživljaje. Knjigu je moguće koristiti i kao mali rječnik, lingvistički priručnik ili kratki tečaj osnova japanskog jezika i običaja.

Spremate li se u Japan ili vas ta zemlja oduvijek privlači, onako izdaleka, “Japanske bube“ su najlakši način da prikupite potrebne informacije dok čitate dobru knjigu. Ako se ikad odlučite zaputiti prema Japanu, ova će vam knjiga biti početnicom u pripremi puta i boravka tamo.

Možda negdje u Zemlji izlazećeg sunca i vi ugledate jedan “osmijeh od tisuću proljeća“.

Komentari