Volim Varaždin: Gospodarstvo u crnoj kronici

Objavljeno: 28.08.2014. 17:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Najmanje jednom tjedno iz medija doznajemo o novim varaždinskim crnim događajima u gospodarstvu.

Evo, prošlih dana objavljen je stečaj malo poznate, građanima potpuno anonimne tvrtke "Gara Secundus", koju je osnovalo županijsko poglavarstvo, a bavila se trgovanjem dionica, zatim smo saznali da se zatvaraju proizvodni pogoni Varteksa u Bednji i Ludbregu, a u ponedjeljak  su sve novine i portali izvjestili o kaznenoj prijavi koju je policija podnijela protiv 60-godišnjaka zbog sumnje da je protupravno pribavio imovinsku korist od 1,359.000 kuna. Ime i prezime čak ni inicijali novopečenog milijunaša nisu objavljeni kao da je šezdesetgodišnjak - maloljetan.

Dugačak je spisak nekoć uglednih varaždinskih firmi koje su zapošljavale veliki broj ljudi, a propale su, nestale zadnjih dvadesetak godina. Malo se tko još sjeća tvornice poliesterskih vlakana "Vartilen" čija je direktorica okončala u zatvoru zbog gospodarskog kriminala, zatim velike trgovačke firme "Varaždinski magazin" – VAME iza koje je ostala zgrada u propadanju na Kapucinskom trgu, drvne industrije "Mundus" osnovane 1892. godine u Slanju, a u Varaždin preseljene 1905. godine, propale 2012. godine za 120 obljetnicu osnivanja. Nestala je i poznata VIS-ova marka sportskih artikala YASSA, Varteksov Levi's, flaširano kvalitetno vino "Varaždinec" itd.

Od pritvora, optužnica, sudskih postupaka protiv osumnjičenih za pljačku i propast pojedinih firmi radnici koji su ostali bez posla nemaju koristi. Nažalost, u varaždinskom gospodarstvu imamo premalo sposobnih menadžera (poslovođa, upravitelja, poduzetnika, ravnatelja), a rezultate nesposobnih vidimo u vijestima i na crnim stranicama.

Vedra lica gradskih ulica

Dovoljno je vidjeti vedra nasmijana lica na prepunim varaždinskim ulicama pa da se čestita organizatorima za uspješne programe 16. Špancirfesta. Svatko je mogao pronaći događaj koji ga zanima, prošpancirati u potrazi za dobrim pićem ili jelom, naći suvenir za sjećanje, susresti se sa znancima, prijateljima.

Onima koji su nezadovoljni i uvijek imaju prigovore treba ukazati na ogroman organizatorski posao koji se svakodnevno obavlja da sve štima "od jutra do sutra". Koncerti, kazališne predstave, ulični zabavljači, dječje radionice, prihvat izvođača, dolazak gostiju, usklađivanje satnice i mnogo drugog zahtjeva izuzetan napor i sposobnosti. Stoga uputimo zahvalnost za dobre emocije koje traju na licima i ulicama.

Komentari