Volim Varaždin: Koliko su milijuna kuna turisti ostavili u Varaždinu?

Objavljeno: 16.10.2014. 17:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

I varaždinski turizam pridružio se pohvalnim turističkim brojkama u Hrvatskoj - za prvih devet mjeseci podaci govore da je u odnosu na prošlu godinu u grad došlo 14 posto više gostiju koji su ostvarili 15 posto više noćenja nego lani.

Nažalost, među podacima ne postoji brojka koliko su milijuna kuna turisti ostavili u Varaždinu.

Iako su glavne godišnje priredbe završene, Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, Sajam "Lov, ribolov, priroda, turizam", cijela turistička godina bit će uspješna. Za daljnji razvoj mnogo znače pohvale koje dolaze sa svih strana, pogotovo iz inozemstva, a novi poticaj bio bi ako na Danima hrvatskog turizma naš Špancirfest bude proglašen događajem godine 2014.

Turistička zajednica grada Varaždina uključila se i u projekt "Hrvatska 365", ali za predsezonu i posezonu pod hitno treba napraviti sveobuhvatne programe, ponudu pametno pripremiti i reklamirati širom Europe.

Nekoć je Varaždin turistički bio poznat i po međunarodnom festivalu limenih glazbi, aeropikniku, rukometnom "Yassa" turniru. To se ne može obnoviti, ali postoje nove do sada neiskorištene mogućnosti - organizirani obilasci "vinskih cesta", posjeti starim dvorcima, sakralnim objektima i parkovima prirode.

Šanse postoje, ali ne bi se smjelo dogoditi da u središtu Varaždina turistička agencija, kao ovih dana u Dučanskoj ulici, ima zaključana vrata a na prozoru obavijest "Zatvoreno zbog godišnjih odmora".

Tihi odlazak "Zlatnog pera"

Kao što je živio, samozatajno, skromno, uvijek pišući, tako je i otišao iz života, dolje na moru u tišini vikendice gdje je trošio umirovljenička ljeta. Umro je Mirko Kelek (1937-2014), varaždinski književnik, kroničar, glavni urednik "Visovog vjesnika", novinar sindikalnog tjednika "Radničke novine", autor monodrame "Dimnjačar" kojom je glumac Lj. Kerekeš više od tisuću puta nasmijavao gledatelje, pisac kronike "Štijef: pripovesti z varaždinske varoši". Za novinarski rad bio je nagrađen "Zlatnim perom" Hrvatskog novinarskog društva.

Mirkec, kako smo ga zvali, bio je iznad svega dobrodušan, drag čovjek, nasmijan, nenametljiv, nikad se nije upuštao u prepirke, volio je društvo i dobru kapljicu. Bio je duhovit, mudar. S vremenske crte na Facebooku evo njegovog zapisa iz ožujka 2013. godine: "Malkice sam živ, a malkice mrtav, ali to ne smeta, smrt je samo mana u očima svijeta."

Zbogom Mirkec, zaista "smrt je samo mana u očima svijeta".

Komentari