prosvjed i blokada ulice?

eTV - Batinić se očitovao na pobunu u Ivancu: Cesta je županijska, urgirali smo, postoji alternativa, ali...

Batinić kaže da je cesta županijska, da je Županija ograničila industrijsku zonu, dok su se oni žalili inspektoratu, razgovarali s vlasnikom... Postoji, kako dodaje, mogućnost alternativnog puta i/ili proširenja postojećeg, ali i različite nadležnosti odnosno otvorena pitanja…
Objavljeno: 15.05.2023. 15:59

Zadnja izmjena: 15.05.2023. 16:31

Foto: Gradonačelnik Milorad Batinić i mještanin Vjekoslav Rogina / Video: Boris Matijašec

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić odazvao se našem pozivu za odgovorima na pitanja mještana naselja Punikve, koji ne isključuju mogućnost prosvjeda i privremene blokade prometnice zbog opasnosti koju osjećaju uslijed prijevoza trupaca i teretnih vozila iz pilane.

Pozivajući se na dokumentaciju, Batinić kaže kako se i sâm Grad Ivanec već žalio različitim inspektoratima, ali bezuspješno.

- Bilo je urgencija s naše strane prema državnom inspektoratu za šumarstvo i lovstvo. Prema sanitarnoj inspekciji, gdje je bila pritužba što se tiče buke. Isto tako i prema cestovnom inspektoratu, gdje postoji i rješenje u kojem se veli kako „u trenutku inspekcijskog nadzora trupci nisu predstavljali opasnost za sigurno odvijanje prometa“ – kaže gradonačelnik.

'Postoji mogućnost za alternativni put, ali to je procedura'

Pitali smo ga da li postoji alternativa, u smislu da se probije put kroz šumu kao što predlažu mještani. Batinić je na to dao dvojaki odgovor.

- Postoji alternativa, ne radi prijevoza ili dovoza trupaca na pilanu, nego radi otvoranja novih građevinskih područja. Mi smo u fazi određenih priprema za to, međutim to je procedura koja nažalost traje. Postoji i mogućnost izmještanja što se tiče širene (proširiti prometnicu radi sigurnosti). Isto tako i gradnja nogostupa… kazao je Batinić.

'Nije sadašnja vlast pilanu dopeljala u Punikve, niti ju može maknuti'

I on sam, kako tvrdi, smatra da je u Punikvama mjesto obiteljskim kućama i „eventualno turizmu“, međutim…

- Što se tiče dozvola da tamo može biti pilana, ajmo se vratiti u 2001. To treba pitati one ljude. U ovom trenutku svi skupa moramo biti svjesni da je ovo zatečeno stanje, koje nije sadašnja gradska vlast „dopeljala“ u Punikve niti može maknuti. Mislim da je gore mjesto za obiteljske kuće, eventualno razvoj turizma (smještajne kapacitete), međutim, ponavljam, to je trebalo 2001. pitati tadašnju gradsku vlast – kaže gradonačelnik.

'Županija nam je isključila mogućnost širenja industrijske zone'

Prema njemu, trenutno najveću odgovornost snosi Varaždinska županija odnosno Županijska uprava za ceste.

- Imao sam sastanak s vlasnikom pilane, gdje mu je predloženo eventualno izmještanje ukoliko misli u buduće širiti kapacitete jer gore po prostornom planu naprosto nema mjesta, nema mogućnosti za našu industrijsku zonu.  Nažalost, i ta opcija je otpala jer nam je izmjenama prostornog plana Varaždinske županije odnosno unašanjem ekološke zone NATURA 2000 isključena mogućnost širenja na postojeću industrijsku zonu gdje je napravljena infrastruktura – tvrdi Batinić.

'Cesta je u nadležnosti ŽUC-a'

Zbog svega toga, kaže, nezadovljstvo građana razumije ali ne može samostalno riješiti problem.

-  Radi se naprosto o tome što se radi o županijskoj cesti. To je županijska prometnica broj 2104, odnosno u nadležnosti je Županijske uprave za ceste. Mi smo tu jedino bili stranka u postupku u dijelu gdje smo za jednu našu nerazvrstanu cestu uvjetovali da ima spoj na buduće izmještanu županijsku cestu – zaključuje Batinić.

 

Komentari