Varaždinsko crno zlato odnosno Varaždinsko bučino ulje, nedavno je postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji, čime ulje svoje mjesto nije dobilo samo na karti Hrvatske, već i Europe.
Tim smo povodom razgovarali s vlasnikom OPG-a Patrčević Matijom Patrčevićem, čija se obitelj od 1996. godine bavi proizvodnjom koštica i bučinog ulja. Obrt je registriran 2002. godine, a proizvodnja je sada već postala obiteljska tradicija.
- Za sad postoji interes i budućih generacija, ponekad se uključuju u posao, no nikad se ne zna što nose sudbina i život. Inače, berba kod nas počinje sredinom rujna, ove godine to će možda biti i kasnije zbog tuče koja je krajem lipnja poharala područje općine Petrijanec i okolice gdje imamo usjeve. Općenito, vrijeme nam ove godine ne pogoduje što se tiče proizvodnje - rekao je.
Kako prepoznati Varaždinsko bučino ulje?
Patrčević je ujedno i predsjednik Udruge "Varaždinsko bučino ulje" koja trenutno broji deset aktivnih članova s područja Varaždinske županije, a čije je ulje nedavno kvalitetom prestiglo Sloveniju i Austriju.
- Varaždinsko bučino ulje proizvodi se na tradicionalan način, prešanjem. Važno je i da je u samom početku koštica proizvedena na varaždinskom području. Jedino što ne proizvodimo je sjeme za sjetvu. Drugo, samo bučino ulje nalazi se u posebnoj boci s posebnom etiketom, prepoznatljivoj u cijelom svijetu. U boci je 100 posto čisto bučino ulje koje se dobiva prženjem, nema nikakvih dodataka drugih ulja ni masti - ističe.
Patrčević je otkrio i kako se može prepoznati pravo Varaždinsko bučino ulje.
- Uzme se čisti bijeli tanjur i na njega se kapne nekoliko kapi ulja. Ako ta kap ostane crna, odnosno tamnozelena, radi se o 100 posto čistom bučinom ulju - otkrio je.
'Važan je logo na etiketi'
Na svim pakiranjima Varaždinskog bučinog ulja mora se nalaziti poseban logo.
- To se obavezno mora nalaziti na samoj etiketi koja se nalazi na boci. Varaždinsko bučino ulje ne može i ne smije se prodavati bez ovakvog loga na etiketi. Također, važno je ostaviti i sam dizajn etikete na boci istim. Moram zahvaliti i Varaždinskoj županiji koja nas je motivirala i pomogla nam u samoj certiikaciji - rekao je Patrčević.
Cijeli eTV intervju s vlasnikom OPG-a Patrčević te predsjednikom Udruge "Varaždinsko bučino ulje" Matijom Patrčevićem pogledajte ovdje:
Komentari