Festival tikvi

Foto - Festival tikvi još jednom pokazao značaj tikve u kulinarstvu ovog kraja

Objavljeno: 28.10.2023. 14:35

Zadnja izmjena: 28.10.2023. 17:10

Na varaždinskome placu danas je održan 11. Festival tikvi, tradicionalna manifestacija koja se održava s ciljem da se predstavi sva raskoš te nutritivno vrijedne namirnice i njezin značaj u kulinarstvu ovoga kraja, priopćeno je iz Gradske tržnice Varaždin.

"Festival tikvi postao je prepoznatljiv događaj na našoj tržnici, privlačeći sve više posjetitelja i izlagača. Posebno sam ponosan što smo uključili naše mlade sugrađane jer su oni budući kupci i proizvođači na tržnici. Želim im zahvaliti na njihovoj kreativnosti i veselju koje su donijeli na naš plac. Ovakvi događaji imaju za cilj potaknuti mlade da već od najranijih godina razvijaju naviku posjećivanja tržnice jer je to mjesto gdje mogu pronaći svježe, lokalne i sezonske proizvode", izjavio je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

Gradonačelnik Neven Bosilj je pohvalio organizaciju Festivala tikvi i istaknuo važnost ovakvih događanja za edukaciju djece i odraslih o vrijednosti domaćih proizvoda. 

"Cilj ove manifestacije je prije svega pokazati najmlađima da tikva nije samo za rezbarenje i ukrašavanje, već da je nutritivno vrijedna namirnica kojom se varaždinski kraj može ponositi. Veseli me što se svaki tjedan nešto zanimljivo događa na varaždinskom placu i što su gotovo na svakoj manifestaciji uključena djeca iz varaždinskih škola i vrtića. Na taj način potičemo djecu da od najranije dobi prepoznaju vrijednost domaćih proizvoda", istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Raskoši tikve predstavile su žene iz Udruga Hajdina, Trnovečko srce, Kaštelanec, Preslica te OPG Andreja Petrović. Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je natjecanje u uređivanju tikvi, u kojem su sudjelovale varaždinske osnovne škole. Prvo mjesto zaslužio je Centar Tomislav Špoljar, drugo mjesto II. Osnovna škola, a treće mjesto VII. Osnovna škola. Najbolje škole Gradska tržnica nagradit će vrijednim nagradama, navodi se u priopćenju Gradske tržnice.

Komentari