Projekt Orkan

Varaždinci osmislili algoritam za lociranje uljeznih dronova

Objavljeno: 29.01.2024. 17:21

Zadnja izmjena: 29.01.2024. 17:55

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Istraživački tim projekta 'ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica', među kojima je 13-ero istraživača iz Hrvatske i to većina s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu te inozemni istraživač s Islanda, prvi je u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova koji pritom imaju misiju - u ovom slučaju locirati pilota potencijalno uljeznog drona.

 Projekt ima predznak šire komercijalne primjene, ističe voditelj istraživačkog tima Neven Vrček te dodaje da je njegov tim u posljednje tri godine, koliko je istraživanje i razvoj ovakvog softvera trajalo, nailazio na brojne prepreke. 

- Proizvođači dronova nisu skloni otvarati svoja programska sučelja (API), čime je gotovo nemoguće bez naše aplikacije upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja i pritom prikupljati relevantne podatke iz okoline – navodi Vrček.

Brojne komercijalne namjene

Vrček dodaje da se takav algoritam može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju.

Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta, kojeg je sa 71.000 eura financirala Hrvatska zaklada za znanost, predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja, ističu između ostalog iz FOI-ja.

Komentari