Zdravlje

Foto - Varaždinska bolnica i ove godine u kampanji "Zaustavimo sepsu"

Objavljeno: 13.09.2023. 18:16

Zadnja izmjena: 13.09.2023. 18:19

U Općoj bolnici Varaždin (OBV) danas je za učenike 4. i 5. razreda Medicinske škole, smjera sestrinstvo, organizirano predavanje u sklopu kampanje "Zaustavimo sepsu", u koju je ta bolnica uključena od 2015. godine.

Kako se ističe u priopćenju OBV-a, sepsa je veliki problem današnjice jer godišnje od nje u svijetu obolijeva oko 50 milijuna ljudi, a umire 11 milijuna. Alarmantno je i da svake 2,8 sekunde jedan čovjek umre od sepse, što dokazuje da je doista riječ o velikom javnozdravstvenom problemu.

OBV je stoga već dugi niz godina uključena u kampanju „Zaustavimo sepsu”, koja je u svijetu započela 2014. godine, a svega godinu dana kasnije u akciju se uključila i varaždinska bolnica.

- Cilj nam je edukacija o tome kako mi kao zdravstveni djelatnici na odjelima na kojima radimo možemo što ranije prepoznati simptome sepse i alarmirati na vrijeme liječnika o simptomima koji se događaju kod pacijenta, a s druge strane, da i naši građani budu educirani o tome koji su simptomi i da je važno što ranije otići do liječnika, kako bismo spriječili nastanak teške kliničke slike – istaknula je Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo, koja je zajedno sa sestrom Odjela za anesteziju, reumatologiju i intenzivno liječenje Ksenijom Kuke održala predavanje učenicima.

 


 

Komentari