ispumpavanje vode

Foto - Velika količina kiše poplavila Trakošćansko jezero, radovi se nastavljaju sljedeći tjedan

Nakon gotovo 48-satnih padalina na području Trakošćana, uz prosječne količine padalina 60-ak litara po metru kvadratnom, na prostoru jezera u ovom trenutku je oko 80 tisuća kubika vode...
Objavljeno: 12.03.2024. 13:58

Zadnja izmjena: 12.03.2024. 13:58

Velike količine kiše zadnjih nekoliko dana dovele su do porasta vodostaja rijeka i potoka na području Varaždinske županije, a zbog poplavljenog dna nekadašnjeg jezera Trakošćan privremeno su obustavljeni radovi za izmuljivanju.

Naime, kako navodi direktor VGO za Muru i Gornju Dravu Milan Rezo, nakon gotovo 48-satnih padalina na području Trakošćana, uz prosječne količine padalina 60-ak litara po metru kvadratnom, na prostoru jezera u ovom trenutku je oko 80 tisuća kubika vode. Voda je tako prekrila i dio jezera koji je bio predmet čišćenja u proteklih 15 dana, što znači da su trenutno i servisni putevi za pristup građevinskih strojeva pod vodom.

- Nakon ovih činjenica, kao odgovorna osoba i direktor VGO za Muru i Gornju Dravu, donio sam odluku o privremenoj obustavi radova na čišćenju jezera Trakošćan. Budući da je rijeka Bednja znatno pala u zadnjih 12 sati, pokrenuli smo postupak ispumpavanja vode iz jezera Trakošćan u Bednju. Taj postupak će trajati dva do tri dana, što bi značilo da bismo, ukoliko nas posluže vremenske prilike, ponovno mogli pokrenuti radove na jezeru početkom sljedećeg tjedna - rekao je Rezo.

Podsjetimo, radovi koje izvodi tvrtka Hidroing intenzivno se provode posljednjih 15-ak dana. Završetak čišćenja jezera od taloženog sedimenta predviđen je za kraj lipnja, a Rezo očekuje kako će punjenje jezera početi početkom ove jeseni.

Komentari