radni sastanak

Foto - Stričak: Želimo postati četvrta županija na sjeveru Hrvatske sa statusom 'prijatelj djece'

Ove godine u planu je pokretanje tri studije, o klasifikaciji i određivanju planskih kategorija poljoprivrednog tla, o održivom gospodarenju mineralnim resursima te socijalno-demografske studije Varaždinske županije...
Objavljeno: 16.02.2024. 14:52

Zadnja izmjena: 16.02.2024. 18:17

Župan Varaždinske županije održao je radni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima. Radni sastanak održan je u Općini Gornji Kneginec, a domaćin je bio načelnik Goran Kaniški.

Kako je bilo rečeno, ove godine u planu je pokretanje tri studije, o klasifikaciji i određivanju planskih kategorija poljoprivrednog tla, o održivom gospodarenju mineralnim resursima te socijalno-demografske studije Varaždinske županije. Na radnom sastanku prisustvovali i županijski pročelnici Renata Skoko i Mario Sambolec te ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović. Glavne teme radnog sastanka bile su mogućnost povlačenja bespovratnih EU sredstava za prostorne planove općina i gradova, izrada studija i stručnih podloga te projekt 'Varaždinska županija – prijatelj djece'. 

- Još se 2016. godine krenulo s inicijativom za dobivanje statusa 'prijatelj djece', no na tome se nije radilo sve do prošle godine. Nakon što je lani osnovan Koordinacijski odbor projekta, Županija i Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske su u siječnju sklopili Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta 'Varaždinska županija - prijatelj djece'. Sada je izrađen nacrt strategije koji smo uputili na savjetovanje s javnošću te pozivam sve općine i gradove da se uključe. Naš cilj je postati četvrta županija na sjeveru Hrvatske s tim prestižnim statusom. Taj status prijatelja u županiji trenutno imaju tri grada i tri općine, a ostale gradonačelnike i načelnike pozivam da se i oni aktiviraju na stjecanju tog statusa  – rekao je župan Stričak.

Između ostalog, na sastanku su ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju Ministarstva Danijel Meštrić i načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije Ministarstva Jelena Zrinski Berger predstavili Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava 'ePlanovi', dok je Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec izvijestila o izradi studija i stručnih podloga za županiju, koje su potrebne za daljnji razvoj pojedinih djelatnosti i odgovarajućeg planiranja u prostornim planovima.

Komentari