doznajemo

Zanimljiv razlog obustave radova na autocesti između Novog Marofa i Varaždinskih Toplica

Na dijelu ugovorene dionice, od km 43+700 do km 45+200 izvedeni su radovi uklanjanja asfaltnih slojeva ugradnja nove stabilizacije, ugradnja nosivog i veznog sloja te su preostali radovi ugradnje završnog habajućeg sloja...
Objavljeno: 27.06.2023. 11:51

Zadnja izmjena: 27.06.2023. 11:51

Nakon više upita čitatelja o obustavljenim radovima na autocesti A4 Zagreb - Goričan između čvorova Novi Marof i Varaždinske Toplice, s upitom smo se obratili Hrvatskim autocestama. 

Kako stoji u njihovom odgovoru, do usporenja dinamike radova došlo je zbog nedostatka kamenog materijala koji se ugrađuje u završni sloj asfalta. Objasnili su i kako su na tom dijelu autoceste ugovoreni radovi sustavne sanacije kolnika u punoj širini autoceste. Na dijelu ugovorene dionice, od km 43+700 do km 45+200 izvedeni su radovi uklanjanja asfaltnih slojeva ugradnja nove stabilizacije, ugradnja nosivog i veznog sloja te su preostali radovi ugradnje završnog habajućeg sloja.

- Kao posljedica petrinjskog i zagrebačkog potresa, u tijeku su opsežni radovi na sanaciji kolnika na cestovnoj mreži koji se financiraju bespovratnim europskim sredstvima s rokom izvršenja do 30. lipnja. Zbog navedenog, na tržištu je velika potražnja odnosno nedostatak eruptivnog kamenog materijala koji se ugrađuje u završni asfaltni sloj kolnika.  Sukladno prethodno navedenom, došlo je do usporenja dinamike radova na određenim gradilištima. Odmah po osiguranju potrebne eruptivne frakcije izvođač će pristupiti završetku predmetnih radova tj. izvođenju završnog habajućeg sloja - navode iz Hrvatskih autocesta.

Podsjetimo, pitanje nedostatka kamena otvorilo se i prilikom najave izgradnje prve trase Brze ceste. Postavlja se pitanje, kako je nedavno u našem eTV studiju ustvrdio gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, hoće li poskupjeti izgradnja brze ceste ako će se kamen morati dovoziti primjerice iz Istre, te može li zbog toga doći u pitanje cijeli projekt brze ceste. Inače, Škvarić je ovo pitanje postavio u kontekstu rasprava oko kamenoloma podno Ivančice.

Komentari