doznajte

Ovo je rješenje ako ne možete sufinancirati svoj europski projekt i nalazi se u Varaždinu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.02.2022. 10:41

Zadnja izmjena: 16.02.2022. 10:41

Foto: Arhiva

Kada je riječ o europskim fondovima, poduzetnike često obeshrabre dvije stvari: količina administracije i nedostatak sredstava za sufinanciranje. O tome je između ostalog u emisiji eTV studija govorila predsjednica uprave consulting kompanije Fine'sa Grupe. 

Kako je tom prilikom istaknula Marija Gradiček, upravo to i je najveći problem kod pripreme i provedbe europskog projekata budući da se većina projekata financira metodom nadoknade. To zapravo znači da poduzetnici najprije moraju nešto platiti da bi naknadno dobili sredstva.

- Banke su tu prilično rigorozne, tekuća likvidnost najčešće nije dovoljna tako da tu dolazi do problema. Fine'sa Grupa pruža pomoć korisnicima jer smo jedina konzultantska tvrtka u Hrvatskoj koja je u mogućnosti zatvoriti financijsku konstrukciju projekta za naše klijente ili za projekte za koje ocijenimo da su relevantni - rekla je Gradiček između ostalog.

''Natječaji su kao živuće tijelo''

Uz nedostatak vlastitih sredstava problem je, ističe Gradiček, količina administracije. Prema njezinim riječima, institucije kontinuirano rade na tome da umanje samu količinu administracije, međutim, ističe Gradiček, sama srž uvijek ostaje ista.

- Volim reći da su natječaji nekakvo živuće tijelo koje se konstantno mijenja i zato je važno angažirati stručnu osobu koja će pratiti te izmjene i poduzetnicima tako ukazati jesu li one relevantne ili nisu, treba li postupati po njima ili ne treba - rekla je Marija Gradiček.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali pročelnik Varaždinske županije Mladen Jakopović i predsjednica uprave consulting kompanije Fine'sa Grupe pogledajte ovdje:

 

Komentari