Ususret 2024.

Od iduće godine uvodi se inkluzivni dodatak, imamo detalje o tome

Objavljeno: 30.12.2023. 08:26

Zadnja izmjena: 30.12.2023. 08:26

Foto: Arhiva

Od iduće godine uvodi se inkluzivni dodatak - novčana naknada namijenjena osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju radi prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu s drugima, a mi donosimo sve što je bitno kako biste ga dobili ostvarujete li pravo na njega.

 Inkluzivni dodatak objedinit će četiri postojeća prava - pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu, pravo na doplatak za dijete u uvećanom iznosu koje se ostvaruje temeljem oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta i pravo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom.

Procjenjuje se da će na inkluzivni dodatak ostvariti pravo oko 150.000 djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a njegov iznos bit će veći od dosadašnjih naknada, procjene su za 50 do 100 posto.

Od 138 do 720 eura mjesečno

 Bit će raspoređen u pet razina te će osobe s invaliditetom biti razvrstane ovisno o težini i stupnju invaliditeta te kategoriji, odnosno ovisno o tome radi li se o djeci ili odrasloj osobi, a o tome će ovisiti i visina inkluzivnog dodatka, koji bi mjesečno trebao iznositi od 138 eura do 720 eura. Trenutno se za ove četiri naknade kumulativno izdvaja iz državnog proračuna 265 milijuna eura na godinu, dok će se iduće godine za inkluzivni dodatak izdvajati 506 milijuna eura, gotovo dvostruko više.

Ukoliko do sada niste ostvarivali pravo na osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, a imali ste uvjete, početkom iduće godine pokrenite pred Hrvatskim zavodom za socijalni rad postupak za ostvarenje prava na inkluzivni dodatak. Ako ste dosad primali neku od tih naknada, imat ćete pravo na nju sve do priznavanja inkluzivnog dodatka.

Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine, a nakon priznanja prava, korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu. Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva.

Komentari