Stižu nove kamere

Policijske kamere snimat će i unutrašnjost vozila, evo detalja

Objavljeno: 01.01.2024. 09:28

Zadnja izmjena: 01.01.2024. 09:31

Foto: Arhiva

Od ove godine policijske kamere, uz kontrolu brzine, snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele, a uređaji za snimanje bit će postavljeni i izvan autocesta, dok će se podaci o prekršiteljima razmjenjivati između država unutar EU.

Od sutra na hrvatskim cestama kreće instalacija novonabavljenih kamera i druge opreme, vrijedne 1,55 milijuna eura, koja će prometnoj policiji pomagati u nadzoru prometa. Dio te opreme, koja se financira iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, već je u sastavu policije, a ostatak do 1.700 kamara bit će postavljen u prvom dijelu ove godine. Također, neće biti postavljane na autoceste, već na ostale ceste.

Nove kamere, uz kontrolu brzine, snimat će i unutrašnjost automobila te će moći detektirati korištenje sigurnosnog pojasa, mobitela te motoriste koji skrivaju registarske pločice vozila.

Novi sustav nadzora prometa dio je projekta Crocodile pokrenutog na europskoj razini, a uvođenjem takvog sustava na hrvatske ceste, Hrvatska postaje dio integriranog Inteligentnog transportnog sustava na europskim cestama. Zadaća sustava je detekcija bilo koje opasne situacije – primjerice, u slovenskim i austrijskim tunelima postoji sličan sustav koji upozorava na svako prekoračenje brzine.

Komentari