najave...

Prva osoba bi se u Hrvatskoj mogla cijepiti već 28.prosinca?

Objavljeno: 16.12.2020. 08:27

Zadnja izmjena: 16.12.2020. 08:29

Foto: ilustracija

Premda je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za uporabu Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa moglo stići do 29. prosinca, njemački Bild javlja da bi se to moglo dogoditi već 23. prosinca, piše jutarnji.hr.

S obzirom na to da je Europska komisija u planu cijepljenja najavila da će sve zemlje EU, nakon što EMA kaže posljednju riječ, cjepivo dobiti u isto vrijeme, to bi značilo da bi Hrvatska s prvim cijepljenjima mogla početi već 26. ili, pak, 28. prosinca.

"Imamo informaciju da će Pfizerovo cjepivo stići u Hrvatsku 4. siječnja. No, ranije su iz tvrtke rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj bi se godini mogle isporučiti simbolične količine cjepiva istodobno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine", kaže ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak. 

Prva količina za Hrvatsku trebala bi biti 125.000 doza i namijenjena je za cijepljenje korisnika te zaposlenika domova za starije, kao i za zdravstvene djelatnike. Nakon toga, cijepit će se, i to s dvije doze, stariji od 65 godina te kronični pacijenti, za što će biti nužno dobro organizirati cijepna mjesta. Nacionalni stožer civilne zaštite također je najavio kampanju kako bi građani dobili sve potrebne informacije o dobrobiti cijepljenja, kao i o mogućim nuspojavama.

Komentari