evo detalja

U Gradskom muzeju Varaždin predavanje o srednjovjekovnim visinskim utvrdama na Ivanščici i Kalniku

Objavljeno: 22.10.2023. 12:36

Zadnja izmjena: 22.10.2023. 12:36

Foto: Gradski muzej Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju u Gradskom muzeju Varaždin govorit će se o rezultatima pregleda dijela brdskog područja u Varaždinskoj županiji dosad uglavnom nepoznatog u arheološkom smislu.

Riječ je o istočnom dijelu Ivanščice i sjevernom dijelu Kalnika. Ciljevi terenskih obilazaka bili su pregled i dokumentiranje geoloških i arheoloških podataka vezanih uz dvije visinske srednjovjekovne utvrde, za koje su osnovni podaci prikupljeni iz literature. Prve podatke o utvrdi Mlaka na Ivanščici objavio je Krešimir Regan 2017., dok kraći spomen utvrde Starec na Kalniku 1905. donosi Fran Gundrum Oriovčanin u časopisu Planinar.

Uz temeljitiji pregled ovih dviju utvrda, cilj je bio i ubicirati te provjeriti objekt uočen na ortofoto snimci iz 1968. godine. Nakon što je objekt pregledan i dokumentiran, upisan je u kartu srednjovjekovnih visinskih utvrda Županije pod imenom Ivanovec.

Utvrde Mlaka i Ivanovec, obje na Ivanščici, pokazuju karakteristike srednjovjekovnih visinskih drveno-zemljanih utvrda. Pregledima objekta Starec na Kalniku, na dvama od triju vrhova uočeni su, iako vrlo skromni, ostaci kamenih struktura. Nakon što su obrađeni terenski arheološki i geološki podaci, provedeno je i arhivsko istraživanje jer je svaka od ovih utvrda i jezgra određenoga povijesnog okruženja. 

Predavanje su pripremili: arheologinja Marina Šimek, arheologinja i viša stručna suradnica-konzervatorica Martina Matijaško te Dubravko Šincek, suradnik u arheološkim istraživanjima na području sjeverozapadne Hrvatske. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Komentari