CIJENE NAJMOVA

Cijene nekretnina divljaju, Vlada najavljuje subvencioniranje najma

Tako mnogi traže alternativu izvan grada gdje su cijene tek neznatno niže. Skuplji kvadrati, stoga najviše pogađaju studente koji sve teže plaćaju visoke cijene kvadrata....
Objavljeno: 20.02.2023. 09:18

Zadnja izmjena: 20.02.2023. 09:22

Cijene najmova stanova nikada nisu bile veće u velikim gradovima u Hrvatskoj. I dok je s jedne strane SDP nedavno predstavio svoju politiku stanovanja u kojoj planira izgradnju stanova za najam, Vlada planira subvencioniranje najma kao novu mjeru.

Ovu vijesti prenosi RTL, a predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević ističe da je izuzetno veliki problem postala priuštivost, koja je vidljiva posebice kod mladih koji kupuju svoju prvu nekretninu. Tako mnogi traže alternativu izvan grada gdje su cijene tek neznatno niže. Skuplji kvadrati, stoga najviše pogađaju studente koji sve teže plaćaju visoke cijene kvadrata.

-Vrlo mali broj njih je kreditno sposoban i Hrvatskoj jako nedostaje sustavna stambena politika za zbrinjavanje stanovništva. Mislim da su zbrinjavanje, pogotovo mlađe populacije i rješavanje njihovog stambenog pitanja kroz najam ključna mjera koja nedostaje u Hrvatskoj. Ona postoji u većini europskih država i mislim da je krajnje vrijeme da se uvede i kod nas - rekla je Mihaljinac Knežević. 

Vladajući su također postali svjesni problema, pa Državni ured za mlade i demografiju planira nove mjere. Riječ je o subvencioniranju cijene najma za mlade obitelji, a prema najavama to će biti već ove godine, jedino ostaje otvoreno pitanje pod kojim uvjetima i u kojem iznosu.

 

Komentari