evo gdje

Vozači, od danas je obavezna zimska oprema na cestama

Objavljeno: 15.11.2021. 08:56

Zadnja izmjena: 15.11.2021. 08:56

Foto: Ilustracija

Od danas, 15. studenoga, pa do 15. travnja iduće godine zimska oprema je obvezna na svim zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže obveznu uporabu zimske opreme na zimskim dionicama u RH u navedenom periodu, a odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, osim na vozila Oružanih snaga RH. Zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili poledicom. 

Prema Zakonu, i ljetne gume mogu biti dio zimske opreme ukoliko imaju minimalno četiri milimetra dubinu profila gazne površine u glavnim kanalima, uz obvezu držanja u prtljažniku lanaca spremnih i ispravnih za eventualno montiranje u slučaju teških uvjeta na kolniku. Zimska oprema vozila kategorije M i N najveće dopuštene mase do 3,5 tone, odnosi se na četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Ako policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti kada je ona obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 1.000 kuna.

U zimske dionice cesta na području Varaždinske županije svrstane su sljedeće dionice:

  • Autocesta A4 Varaždin – Novi Marof – Mirkovec – Zagreb
  • Državna cesta D2 – Dubrava Križovljanska – Sračinec – jugozapadna i istočna obilaznica Varaždina, Trnovec, Ludbreg, Koprivnica
  • Državna cesta D528 – od rotora u Turčinu do naplatnih kućica autoceste Varaždin
  • Državna cesta D-3 – Varaždin – Mađimurska ulica – Koprivnička ulica – Lužan Biškupečki – Novi Marof – Mirkovec

Komentari