Nova afera: Policija uskoro i u Gradskim bazenima?

Objavljeno: 01.06.2011. 10:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Razvija li se nova afera u Varaždinu? Regionalni tjednik u novom broju otkriva da je ustanovljeno da su Gradski bazeni sklapali neobično puno ugovora sa Studentskim centrom Varaždin, odnosno osobama koje su angažirane putem tog posrednika. Putem tih ugovora u protekle četiri godine navodno je isplaćeno više od milijun kuna.

Tvrdnje Regionalnog tjednika potvrdio nam je zamjenik ravnatelja Gradskih bazena Varaždin Željko Čengić naglasivši da se radi o oko 220 ugovora temeljem kojih je u protekle četiri godine isplaćeno oko milijun kuna na račune desetak osoba, a kao razlog isplate navedena je „ispomoć u obuci neplivača“.

Kad su Gradskim bazenima prošli tjedan isključili plin, sastalo se petoro visoko rangiranih zaposlenika Gradskih bazena, među kojima i Čengić, kako bi pronjuškali po financijskim knjigama i pronašli sredstva za ratu plina. Rashodovna strana, ističe Čengić, ih je jednostavno šokirala.

- Već prije je jedan član Upravnog vijeća Gradskih bazena upozoravao na određene nelogičnosti oko studentskih ugovora no nismo mogli ni sanjati da se radi o slučaju takvih proporcija. O svemu smo obavijestili Grad Varaždin, odnosno osobno gradonačelnika Čehoka koji je odmah poslao revizora Dražena Hraina koji već obavlja svoj posao i o svojim zaključcima će izvjestiti nadležne institucije - rekao nam je Čengić.

Čengić tvrdi da je sve studentske ugovore potpisala ravnateljica Natalija Žetko te da osobe kojima su isplaćena sredstva osobno nikada nije vidio u prostorima Gradskih bazena.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio nam je da su ga zaposlenici izvjestili o mogućim nepravilnostima u Gradskim bazenima dodavši da je dobio i nekoliko anonimnih pisama i pojedinačnih pisama zaposlenika s istom tematikom.

- Ne treba ništa prejudicirati i nikoga za ništa kriviti dok se ne utvrde činjenice. Ali mogu reći da sam razgovarao s ravnateljicom Žetko i da sam poslao revizora u Gradske bazene da utvrdi istinitost navoda da su sredstva iz gradske ustanove isplaćivana članovima mladeži HNS-a - rekao nam je Čehok.

Ravnateljica Natalija Žetko, koja je već dva mjeseca na bolovanju, rekla nam je da je i ona bila među zaposlenicima koji su obavijestili gradonačelnika o možebitnim nepravilnostima u radu Gradskih bazena dodavši da je već poduzela i mjere s ciljem zaštite integriteta Gradskih bazena.

- Moj zamjenik Čengić i ja smo odgovorne osobe Gradskih bazena i potpisujemo ugovore pa smo tako potpisali i te navodno sporne ugovore ali ne možemo znati uvijek što se u tim ugovorima nalazi i moramo imati povjerenja u osobu koja je zadužena za pripremu i vođenje dokumentacije. Jednu takvu osobu sam udaljila s dužnosti do završetka istrage - rekla nam je Žetko dodavši da bi do kraja tjedna revizor trebao završiti sa svojim poslom i tada će se znati je li bilo nepravilnosti oko studentskih ugovora.

Ravnateljica Žetko osvrnula se i na optužbe da je novac iz Gradskih bazena uplaćivan na račune mladeži HNS-a.

- Ja jesam član HNS-a ali nisam aktivna u stranci već četiri godine. Mislim da sam svoj profesionalizam dokazala kad sam gradskoj podružnici HNS-a poslala ovrhu na račun jer nisu platili račun za catering. Osoba koju sam udaljila s posla, koja je pripremala i vodila dokumentaciju, je pak bila aktivni član HNS-a. No, prvo treba utvrditi je li nepravilnosti uopće bilo i o kojim se iznosima radi, a tada neka policija i državno odvjetništvo obave svoj posao i utvrde koje su osobe odgovorne -rekla nam je Žetko.

Je li novac iz Gradskih bazena završio u blagajni gradske organizacije HNS-a Varaždin pitali smo šefa varaždinskog HNS-a Gorana Habuša.

- Kategorički tvrdim da ni jedna lipa iz Gradskih bazena nije došla u HNS. Takve konstrukcije su jednostavno smiješne. Još uopće nije dokazano da je nepravilnosti uopće bilo, je li novac uopće ikome isplaćivan, o kojim se iznosima radi i tko je taj novac eventualno dobio. Uglavnom, nije utvrđeno ni dokazano ništa, a pojedinci već traže krivce - rekao nam je Habuš.


Komentari