Lacković sudjelovao u razotkrivanju afere u HZMO-u

Objavljeno: 10.10.2011. 15:10

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Predstojnik varaždinske područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Vladimir Lacković, iako toga nije bio ni svjestan, sudjelovao je u razotkrivanju afere sa lažnim invalidskim mirovinama.

U petak je u Varaždinu odjeknula još jedna afera. U akciji USKOK-a i policije u Zagrebu i Varaždinu uhićeno je šest osoba koje se sumnjiči da su prodavali lažne invalidske mirovine po cijeni od 2 do 5 tisuća eura, a prvookrivljeni u tom slučaju je liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske Područne službe HZMO-a Ivan Ostoić.

Iako toga nije bio svjestan, Ostoićev šef, predstojnik varaždinskog ureda HZMO-a Vladimir Lacković, sudjelovao je u razotkrivanju te velike afere.

Prije nekoliko mjeseci Lackovića je naime kontaktirao muškarac koji se predstavio kao policijski inspektor koji istražuje slučajeve sređivanja invalidskih mirovina od strane doktora Ivana Ostoića. Lacković je odmah reagirao i pozvao doktora na razgovor.

- Upoznao sam ga sa prijavom i pitao ga što ima za reći, a on mi je odgovorio da ga jedan čovjek ucijenjuje i da me on najvjerojatnije nazvao i podnio prijavu protiv njega. Rekao mi je i da je protiv tog čovjeka podnio prijavu policiji pa sam nazvao i policiju i ispričao im cijelu priču. Inspektori su mi odgovorili da je Ostoić doista protiv jedne osobe podnio prijavu zbog prijetnji te da se protiv Ostoića ne vodi nikakva istraga vezana uz sređivanje invalidskih mirovina - rekao nam je Lacković tri dana nakon što je Ivan Ostoić uhićen zbog afere sa sređivanjem invalidskih mirovina.

Iako u tom trenutku toga nije bio svjestan, Lacković je pokrenuo lavinu događaja koja će na kraju razultirati uhićenjem doktora Ostoića.

Policijski su inspektori naime ubrzo nakon njegovog poziva identificirali osobu koja je podnijela prijavu protiv Ostoića te utvrdili da je čovjek počeo prijetiti doktoru nakon što mu je isplatio novac za sređivanje invalidske mirovine, a ovaj mu je nije uspio srediti.

Lacković je inače zaposlenik HZMO-a već 31 godinu, a posljednjih je pet godina predstojnik varaždinske područne službe i s doktorom Ostoićem surađivao je godinama pa su razvili čak i prijateljski odnos.

No, unatoč tome, Lacković ističe da bi ponovno postupio isto.

- Posao je posao. Moja je dužnost sve prijave bilo kakve vrste provjeriti i prijaviti našem odjelu za unutarnji nadzor i nema odstupanja od toga. Anonimne prijave dobivam gotovo svaki dan i bez obzira na što se one odnosile, uvijek ih sve provjerim i prijavim našem uredu za unutarnju kontrolu, a po potrebi i policiji i pravosudnim organima. Evo, baš me danas nazvala jedna žena koja je prijavila svog susjeda da prima mirovinu, a aktivno živi i radi u Njemačkoj. Već sam počeo to provjeravati - rekao nam je Lacković na kraju razgovora.

Komentari