Antifašisti odali počast partizanima koji su 1943. oslobodili Varaždinske Toplice

galerija-images/Antifasisti u Toplicama

Objavljeno: 30.09.2014. 10:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: M. Dretar

Predsjedništvo Zajednice antifašističkih udruga Varaždinske županije okupilo se u Varaždinskim Toplicama gdje je položilo cvijeće na grob boraca NOB-a, te kod spomenika palim Topličanima u Drugom svjetskom ratu. Time je obilježena 71 godina od prvog oslobođenja Toplica...

Grad su nakon teške trodnevne bitke (od 27. do 29. rujna 1943.) oslobodili borci tek osnovane NO brigade "Braća Radić". 

- Okupili smo se danas ovdje da iskažemo počast svim borcima stradalim u bitkama za oslobođenje Varaždinskih Toplica kao i cijele Hrvatske. Naša je obaveza da obilježavamo povijesne datume te da podsjećamo da su partizani bili na strani Antifašističke koalicije i da su oni bili narodna vojska bez obzira na koje ih se načine danas pokušava diskreditirati – poručio je okupljenima prof. Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice.

Dretar je zahvalio čelništvu Grada na obnovi ploče na spomeniku u gradskom parku koja je prije bila uništena od strane vandala. Antifašiste su pozdravili gradonačelnica Goranka Štefanić, te njezin zamjenik Nedeljko Mihalić i Petar Ratković, predsjednik Gradskog vijeća.

Svoja sjećanja na teške dane u Drugom svjetskom ratu podijelila je Slavica Dabić, sudionica NOB-a i ratni invalid.

- Sjećam se Toplica u ratno vrijeme, tu je uvijek bilo puno neprijateljskih vojnika zbog važnosti komunikacija koje su tuda prolazile. No, narod je tada bio uz nas, skrivali su nas, nosili nam odjeću, hranu, lijekove. Bila su to teška vremena i ja sam ponosna na njih, ali sam ujedno i žalosna jer mladi danas ne uče dovoljno o svojoj zavičajnoj povijesti. Palo je mnogo žrtava, nestali su mnogi spomenici, u smeću je završilo na tisuće knjiga i slika. Gdje je danas varaždinski Muzej revolucije kojem sam svojedobno i ja bila na čelu? Sve se namjerno gura u zaborav, stoga se ja divim ovim mladim ljudima koji se bore na strani istine. Pozdravljam ovakve skupove i nadam se da će im se priključiti sve više mladih ljudi – naglasila je Slavica Dabić, nekadašnja narodna poslanica u Skupštini.

Okupljanjem u Varaždinskim Toplicama, antifašisti su najavili svečanost obilježavanja Šemovečke bitke, najveće bitke u Drugog svjetskog rata u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja će se održati u subotu, 4. listopada kod spomenika „Plamen ustanka“ u Šemovcu.
{gallery}Antifasisti u Toplicama{/gallery}

Komentari