povezivanje

Baština Lepoglave promovirana u Malti - slična dobra mogu privući i 15.000 ljudi

Objavljeno: 23.01.2020. 09:25

Zadnja izmjena: 23.01.2020. 09:32

Zamjenik gradonačelnika Lepoglave, Hrvoje Kovač, proteklog je tjedna boravio na Malti u sklopu projekta „Entrepreneurship 4 Change“ koji je okupio sudionike iz osam zemalja Europske unije i Perua.

Projekt, inače financiran kroz program Erasmus+ koncipiran je u obliku interaktivne edukacije o važnosti poduzetništva i inovacija u poduzetništvu koje pomažu razvoju lokalne zajednice. Zamjenik gradonačelnika susreo se tako s izvršnim tajnicima zaduženima za međunarodnu suradnju i europske projekte regije Gozo i grada Bormle, a poseban je prijem održan kod gradonačelnika Senglee. 

- Utvrdili smo nekoliko zanimljivih sličnosti kojima možemo započeti proces službene međunarodne suradnje jer se opet pokazalo kako čipka spaja države i narode. Malta je također razvila dio svoje baštine oko čipke, koja se na Malti zove 'bizzilla' - kaže Kovač, napominjući kako postoji poveznica postoji i na vjerskoj razini.

- Primjerice u Bormli postoji samostan Svetog Pavla u kojem je ženski redovnički red istog sveca, nešto kao 'pavlinke', a festival na kojem promoviraju svoju baštinu u dane festivala posjeti preko 15.000 ljudi. Kolege s kojima sam se susreo spremni su ugostiti naše čipkarice i 'kulturnjake' te otvoriti mogućnost suradnje između udruga, pojedinaca i uprava naših gradova – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Promocija lepoglavske baštine

Riječ je o nastavak dosadašnje dobre prakse koju Grad Lepoglava provodi u kontekstu približavanja lepoglavske baštine drugim zemljama. Nakon prezentacija u Palestini i Turskoj, ponude za kulturnu suradnju Lepoglavi su stigle iz UNESCO gradova Betlehema i Algamesija (Španjolska), a s malteškim i turskim gradovima se vode pregovori. - Mi u Lepoglavi smatramo kako je Lepoglava zrela za prezentaciju izvan vlastitih okvira i vlastitih granica – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Komentari