Cestički vinogradari štošta doznali o bolestima koje im haraju goricama

Objavljeno: 18.01.2016. 18:38

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 15:59

Posljednjih godina velike probleme vinogradarima u varaždinskom kraju zadaje zlatna žutica vinove loze i bolest nazvana esca koja uvjetuje sušenje čokota...

Nažalost, spomenute bolesti su neizlječive te je Udruga vinara i vinogradara sv. Martin Cestica priredila predavanje o prepoznavanju bolesti i postupcima za sprječavanje zaraze, rekao je predsjednik Udruge Marijan Županić... 

Predavanje je održano u dvorani DVD-a Križovljan Cestica, a prisustvovalo mu je šezdesetak zainteresiranih članova i mještana. O simptomima, prenošenju zaraze i mogućnostima za uklanjanje uzročnika bolesti govorio je Miroslav Matovinović dipl. ing. agronomije iz Savjetodavne službe Varaždin.

U svom izlaganju prisutne je prvo upoznao sa štetama koje na lozi može prouzročiti zlatna žutica vinove loze. Istaknuo je da se ta bolest rasprostranjuje sadnjom zaraženog sadnog materijala, a glavni prenosilac je američki cvrčak.

Zaraženu lozu najbolje je odstraniti iz vinograda, a suzbijanje cvrčka preporuča se obaviti nakon cvatnje te potom za 2-3 tjedna ponoviti.

Komentari