NAJSTRIJELCI NAJGOLA! 1. ŽNL

Dalibor Solina igrao je protiv Mandžukića a sada je kapetan NK Mladost iz Margečana

Objavljeno: 13.07.2019. 13:40

Zadnja izmjena: 13.07.2019. 21:05

U izboru čitatelja za Najgol! 1. Županijske nogometne lige Varaždin tridesetjednogodišnji Dalibor Solina iz Klenovnika, a koji posljednjih pet sezona igra za NK Mladost Margečan, dva puta je izabran za Najgol! tjedna s vrlo visokim postotkom glasova.

Osim toga ukupno je protekle sezone postigao 13 golova za svoj klub, gdje namjerava ostati i narednu sezonu.

Svoju nogometnu karijeru Dalibor je započeo u rodnom Klenovniku i tamo je već pokazao svoj talent te ga ubrzo uočavaju iz NK Ivančica, koji je tada bio trećeligaš.

- U NK Ivančica sam prošao sve uzrasne kategorije i sa 16 godina sam već bio prvotimac u 3. HNL. Išao sam u Srednju školu Ivanec i tako sam nastavio igrati do kraja srednje škole. Sa 18 godina sam imao jednu stanku jer nisam imao mogućnosti nastaviti igrati u Ivančici. Vratio sam se u Klenovnik i onda sam tamo igrao nekoliko godina. U međuvremenu dobio sam nekoliko ponuda ponuda iz okolnih klubova, pa sam tako igra za Vinicu 2009. Godine. A, sljedeće godine sam se opet vratio u Klenovnik ali tada 2010. Dolazi do gašenja NK Klenovnik. Za nas dečke koji smo tada igrali, bilo je to teško za prihvatiti. Baš smo te godine igrali sa zagrebačkim Dinamom i tada su nastupili s najjačom postavom, sjećam se da je igrao Mandžukić i drugi. Međutim, poslije te utakmice na kraju sezone klub se ugasio.

"U klubu sve lijepo funkcionira!"

-Nakon toga opet sam otišao u NK Ivančica, gdje sam dosta napredovao tu godinu. Igrali smo međužupanijsku ligu ali ipak smo bili igrački malo slabiji za tu ligu. Nakon te sezone bivši igrač iz Klenovika me pozvao u Margečan. Tamo sam sada već petu godinu. Dečki su me jako dobro prihvatili i već se osjećam kao domaći. Dobio sam i tu čast da budem kapetan ekipe. U klubu sve super funkcionira sve je na mjestu i to mi se možda i najviše dopalo. Imao sam u međuvremenu ponude da se vratim u Klenovnik, tamo bi mi bilo drago da završim karijeru, ali dok u Margečanu sve tako lijepo funkcionira ostajem i dalje tu. Mislim da će i dalje biti sve tako super kao i do sada. Oni su 2015. ušli u 1. ŽNL kada sam ja došao i svake godine napredujemo. Krenuli smo od 10. mjesta prve sezone pa 9. pa 7. i sada 6. mjesto. Naredne sezone možemo ciljati, možda ne sam vrh ali u prve tri momčadi prvenstva.

 

"Nogomet mi je bio sve!"

Dalibor uz nogomet radi kao prodavač u Varaždinu, oženjen je i imaju djevojčicu. Kakvi su planovi za budućnost? Odlazak u neki veći klub ili izvan Hrvatske?

- Još tri, četiri godine bi želio igrati, ako ne bude ozljeda. Tri puta tjedno treniramo ali zbog posla jedan tjedan ne treniram, a i zbog obitelji i malog djeteta. Ali to mi je za sada dovoljno za 90 minuta. Nemam nekih hobija, oženjen sam, imamo djevojčicu, radim, nogomet pa nemam vremena za drugo. Nogomet mi je bio sve. Sada mi je obitelj na prvom mjestu ali nogomet je ostao. Bilo je ponuda za van, čak i prošle godine za Sloveniju ali ne stignem sada zbog posla i obitelji, jednostavno nemam vremena.

Kakav je slovenski nogomet u usporedbi s kvalitetom nogometa koji se igra u hrvatskoj, odnosno u Varaždinskoj županiji?

- U tim slovenskim ligama se igra malo slabiji nogomet i sigurno bi tamo bio i bolji. Ali, nemam potrebe za odlazak tu sam već kao doma, u Margečanu. Od dečki koji igraju u Sloveniji saznao sam da je 1. ŽNL jača od slične slovenske lige. Što se tiče naših županijskih liga krivo mi je za 3. ŽNL što nema više ljudi zainteresiranih za to, što se sve više klubova zatvara. Žao mi je i tih dečki koji bi i napredovali ali teško je igrati utakmice samo s jednim sucem. Barem da su dva. Čak se i u 2. ŽNL dogodi da samo jedan sudac sudi utakmicu. Ne može jedan sudac to odraditi, pogotovo ako je stariji, ne može vidjeti sve, trčati cijelu utakmicu.

  

Kakvog utjecaja, sa strane nogometaša ima činjenica da se sve utakmice snimaju te naš izbor za Najgol tjedna?

- Sigurnoi je dobro što se utakmice 1. ŽNL  snimaju, a sriejdom svi odmah poslije tzreninga idemo gledati golove. Promovira se liga ali i mi kao igrači, dobro je. Ali ako sudac pogriješi nema ispravke čak i ako se dokaže da je krivo dosudio. Možda suca kazne ali nama ostaje tako kako je dosudio. Pomoglo je, ali u stvari za nas su stvari su ostale iste. Ako se bude išlo u smjeru edukacije sudaca, kako bi što manje griješili u budućnosti onda je sigurno puno dobiveno.

"Neki igrači su se smirili"

Ima li manje incidenata na utakmicama i paze li igrače više na svoje ponašanje od kada se snimaju utakmice?

- U klubu, gdje sam sada nije bilo incidenata, kod nas je ostalo isto kao i prije kada se nije snimalo. Kod drugih klubova neki igrači su se smirili. Sigurno da drugačije gledamo i mi kao igrači i sudac, više pazimo i na riječi kada znamo da je sve zabilježeno. A, nije niti sportski da se nešto izgovara što nije lijepo. Ponašanje je puno bolje,a nogomet je ipak bolji nego pretprošle sezone. Kako će sada biti još ne znam, dok se ne formira liga. Mislim da će ove godine biti liga nešto slabija, jer su otišli Ivančica i Zelengaj. Ne znam tko će se kako pojačati, ali mislim da će liga biti 20% slabija.

 

S obzirom da imate kćerku hoćete li je usmjeravati u nogomet ili neki drugi sport?

- Oduvijek sam za to da bude sportašica, a supruga želi da bude tenisačica. Kad sam bio mali svi smo igrali nogomet zajedno, i dječaci i djevojčice. Podržavam ženski nogomet i sve sportove, kompjutori su preuzeli djecu pa zato i slažu nogometne centre. A, manje je djece inače pa je i manji interes. Ulaže se u nogometne centre ali problem je prijevoz, ne mogu se svi organizirati da putuju u drugo mjesto, pa onda bude i manje treninga. Možda da ipak svaki klub proba napraviti svoj pomladak, ali da smanje igralište pa da igraju 7 ili 8 igrača a ne 11. Ipak bi svatko rađe trenirao u svom mjestu i igrao za svoj klub.

Kakva je situacija s mlađim uzrasnim kategorijama u NK Mladost u Margečanu, gdje sada igraš?

- Kad sam došao u Margečan bilo je tri, četiri dobra juniora, koji su sada prvotimci. Prošlo je četiri godine i bilo bi lijepo da nam se opet pridruže novi kvalitetni igrači ali nažalost nema nam se tko priključiti. Doći će dva ili tri, ali šteta da ih nije više. Oni koji su došli prije četiri godine sada su standardni igrači, pa ostaje problem kvote za mlade igrače. Dva su ostala a došao je jedan iz Bednje. Ali sad jedan neka je ozlijeđen ili ima karton i nemaš dva igrača U21. Važno je i da nisu samo reda radi, već da se trude i da postanu standardni.

Kakav je interes u Margečanu za nogomet, županijsku nogometnu ligu i utakmice NK Mladost?

- Mladost ima fenomenalnu gledanost. Odlična je posječenost i nikad nije bilo ispod 100 gledatelja na domaćoj utakmici a nekad i 200, dok na gostovanju bude i 20, 30 navijača. Puno ti to znači pogotovo u gostima, Margečan je mali kraj ali svi su za ekipu.  Evo sada imamo tradicionalnu utakmicu s bivšim igračima, veteranima pa nakon toga počinjemo s pripremama. Odmah slijedi dogovor oko treninga i sljedeći tjedan počinjemo. Igrači su svi ostali, dobili smo još jednog stopera i nadamo se borbi za vrh prvenstvene ljestvice.

 

Komentari