avanturistički uspjeh

Foto - Ovo je Josip Pecik iz Varaždinskih Toplica, ima 70 godina, popeo se podno Mount Everesta

Za ovo avanturističko putovanje, Pecik je, kako kaže, saznao na predstavljanju knjige Stipe Božića održanom u svibnju u Novom Marofu...
Objavljeno: 12.11.2023. 08:19

Zadnja izmjena: 12.11.2023. 09:07

Član planinarske udruge 'Tonimir' iz Varaždinskih Toplica, 70-godišnji Josip Pecik iz Svibovca, nedavno se popeo do Baznog logora Mount Everesta. Riječ je o logoru koji se nalazi na 5,364 metara visine na Himalajama u Nepalu, a pustolovina traje dva tjedna od glavnog grada Nepala do podnožja najviše planine na svijetu.

Za ovo avanturističko putovanje, Pecik je kako kaže, saznao na predstavljanju knjige Stipe Božića održanom u svibnju u Novom Marofu. Božić je zajedno s Mariom Celinićem 2021. osvojio 'vrh Svijeta' te su osnovali agenciju 'K3 Mountain Heart' kako bi organizirali putovanja za ljubitelje zahtjevnijeg alpinizma.

- Tada sam saznao za tu njihovu agenciju i za mene više nije bilo dvojbe. Ako me ova dvojica mogu odvesti na put koji sam sanjao cijeli život, moram se odmah prijaviti, a to sam i učinio. Onda su počele pripreme, puno hodanja po okolnim planinama poput Ivanšćice, Kalnika, Čevo, Sljeme… - rekao je Pecik.

12 dana za 120 kilometara

Ovaj Svibovčanin na alpinističku avanturu krenuo je avionom iz Zagreba 16. listopada preko Dubaija pa sve do Katmandua, glavnog grada Nepala. Prvi dan iskoristili su, kako je rekao Pecik, za razgledavanje grada, a upoznali su se s hinduističkim ritualima te raznim budističkim hramovima i spomenicima. Idući dan nekoliko sati su putovali kombijem kako bi uhvatili mali avion koji ih je prebacio do Lukle, male, ali kako kaže, najopasnije piste na svijetu na koju samo posebno izvježbani piloti smiju slijetati zbog provalije koja se nalazi u blizini. Nakon dolaska do Lukle, rekao je, ima otprilike 70 kilometara do Baznog logora i 50 kilometara u povratku.

- Za 12 dana hodanja ne čini se mnogo, no treba uzeti u obzir da većina puta prolazi iznad 3000 metara nadmorske visine i da se svaki dan treba nekoliko puta popeti i spustiti i po više od tisuću metara. Staze po kojima smo se penjali većinom su stepenice od nepravilnog kamenja, vrlo strme i većim djelom bez rukohvata ili branika – objašnjava Pecik.

Uz Svibovčanina, u ovoj pustolovini sudjelovalo je još šest osoba, Marko i Marijan iz Crne Gore, Mladen iz Slavonskog Broda, Bračanin Ranko te Zagrepčani Davor i Dario. Vodič u Nepalu, pojašnjava Pecik, bio je Sherpa Shonang koji je nekoliko godina živio u Splitu, a on je bio zadužen za organizaciju svega što je potrebno na ovakvom putovanju.

- Hodali smo od Lukle do Debochea nekoliko sati gdje smo imali na visini od 4000 metara jednodnevnu prilagodbu na klimu. Bio sam sretan i ponosan što sam se uspio na taj način aklimatizirati uz ove dečke koji su u četrdesetima i u naponu snage. Ovakvih 'dedeki' kao što sam ja nije baš bilo puno za vidjeti uz put – kaže Pecik te nastavlja kako su od Debochea išli do Gorakshepa, zadnjeg naseljenog mjesta prije Baznog kampa gdje su ostavili stvari i krenuli na trosatno penjanje po ledenjaku do konačnog cilja.

Konačni cilj na 5364m

Riječ je o ledenjaku koji se obrušava s Everesta i tu se nalazi jedan veliki kamen gdje je crvenom bojom ispisana brojka 5364, objasnio je Pecik.

- Bez špalira mažoretknja, bez diplome i porcije graha. Par fotografija, kratki odbor i treba se vratiti natrag na vrijeme. Svi dani bili su sunčani i idealni za hodanje. Ohrabrujuće je na mene djelovalo saznanje da postoji helikopterska služba spašavanja i bilo što da se nepredviđeno desi, postoji rješenje. Na putu je trebalo paziti na svaki učinjeni korak, polako i koncentrirano – zaključio je ovaj hrabri 70-godišnjak iz Svibovca.

Komentari