Do kraja godine novi rotori u Ulici braće Radić i kod Baumaxa

Objavljeno: 16.01.2014. 12:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i načelnik PU varaždinske Darko Jurčec danas su službeno u rad pustili semafor na raskrižju Optujske i Trstenjakove ulice.

Semaforizacija ovog raskrižja dio je Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za 2013. godinu. U projekt se krenulo jer su na toj lokaciji bile učestale prometne nesreće.

- Nacionalni programom evidentirane su tri crne točke u Varaždinu, a to su ova u Optujskoj, u Ulici braće Radić i rotor na raskrižju Gospodarske ulice i nerazvrstanih cesta u smjeru Baumaxa i Lidla. Novi semafor će pridonijeti sigurnosti građana ako se budu pridržavali propisa. Najprije smo napravili semafor ovdje jer nismo morali rješavati nikakve imovinsko-pravne odnose, a projekt je vrijedan oko 220 000 kuna i u potpunosti ga finacira Ministarstvo unutarnjih poslova - objasnio je Habuš.

Sljedeće je u planu gradnja rotora u Ulici braće Radić gdje se ovih dana očekuje raspisivanje natječaja gradnja bi trebala početi gradnja za oko mjesec dana. Rotor kod Baumaxa gradit će se posljednji jer treba riješiti imovinsko-pravne odnose s pet vlasnika.

- Sva tri projekta trebala bi biti završena do kraja ove godine. Procjene su da će rotor u Ulici braće Radić koštati oko dva milijuna kuna, a onaj kod Baumaxa oko 2,5 milijuna. Radi se o velikim sredstvima i da se ministarstvo nije uključilo teško da bismo sve ovo mogli ostvariti u tako kratkom roku - rekao je Habuš.

Upravo je policija prepoznala važnost sanacije crnih prometnih točki.

- Križanje u Optujskoj bilo je jedan od žarišnih točki i imali smo dosta teški prometnih nesreća, srećom bez poginulih. Želja nam je da kroz Nacionalni programa sigurnosti cestovnog prometa i u drugim dijelovima županije probamo napraviti nešto slično. Sve to je potrebno jer smo u 2014. već nekoliko dana nakon Nove godine imali prvu poginuli osobu, a u 2013. netko je poginuo 26. siječnja. Cilj je spašavanje ljudskih života - kazao je danas Jurčec.

Na Staru godinu, 31. prosinca, u pokusni su rad pušteni novopostavljeni semafori na raskrižju Optujske  i Trstenjakove ulice.

 

Komentari