erasmus plus

Druga gimnazija Varaždin provodi europski projekt ''„Mathbuster“ - evo o čemu se radi

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.10.2019. 14:43

Zadnja izmjena: 27.10.2019. 14:46

Druga gimnazija Varaždin ove je godine vrlo aktivna u provođenju različitih nacionalnih i međunarodnih projekata. Jedan od njih je i Erasmus+ projekt pod nazivom „Mathbuster“ ukupne vrijednosti 113.900,00 eura od čega je Drugoj gimnaziji Varaždin dodijeljeno 21.754,00 eura namjenskih sredstava.

Projekt traje 24 mjeseca, završava 2020. godine, a sufinancira ga Europska komisija. U sklopu projekta održane su mobilnosti u Latviji, Francuskoj i Italiji, a četvrta mobilnost održana je od ponedjeljka 30. rujna do petka 4. Listopada 2019.godine u srednjoj školi ZSEiL – Zespół Szkół Elektronicznych i Licealnych u Varšavi. Na mobilnosti je sudjelovalo petero učenika – Emilia Bednarek, Helena Lacković, Nikša Ćirić, Luka Vusić i Luka Želimorski u pratnji profesorica Vlatke Drvarić i Terezije Mlinarić. Uz učenike i nastavnike iz Hrvatske, u projektu sudjeluju škole iz Latvije, Italije, Francuske i Poljske.

Svrha ovog projekta je povećati kompetencije i vještine učenika i nastavnika te približiti učenicima svijet rada i poslove u kojima STEM ima istaknuto mjesto. To se postiglo kroz razne radionice i aktivnosti. Nastavnici su tijekom mobilnosti izrađivali radne materijale za nastavu u kojima se povezuju problemski zadaci sa svijetom rada. Održali su nekoliko sastanaka na kojima su analizirali pripremljene radne listiće i dorađivali ih tako da materijali iz svake zemlje budu metodički usklađeni. Nastavnici su također imali priliku prisustvovati predavanju vezanom uz software koji se koristi za 3D printanje.

Učenici su radili na poboljšanju igara koje su osmislili kroz prijašnje mobilnosti, a u kojima se spajaju znanja iz područja STEM-a i poznavanje različitih zanimanja u kojima se te znanja koriste. Isto tako sudjelovali su u radionici za 3D printanje i sami pokušali napraviti pripremu za izradu figurica koje su im potrebne u igrama. Njihove aktivnosti nadgledali su i koordinirali nastavnici zaduženi za rad s učenicima.

Domaćini su se potrudili i osmislili i dodatni program za ovu mobilnost pa su tako svi sudionici projekta posjetili znanstveni centar Kopernik kojem je misija nadahnuti i potaknuti ljude da gledaju, eksperimentiraju, postavljaju pitanja i traže odgovore. Nezaboravno iskustvo bio je i i Samsungov R&D Institut gdje su osim pogleda s 23. kata na grad u izgradnji imali priliku vidjeti upotrebu STEM-a u danas svima neophodnoj tehnologiji. Naravno, upoznali su i povijest grada kroz osmišljenu interaktivnu igru po gradu i kroz posjet Muzeju Varšavskog ustanka, a posjetili su i Łodz koji je danas treći grad po veličini u Poljskoj, a nekad je bio poznati industrijski grad s više od tisuću tvornica.

Na dan odlaska na aerodromu Frédérica Chopina u Varšavi moglo se vidjeti mlade ljude koji se iskreno pozdravljaju i vesele ponovnom susretu u Hrvatskoj gdje će se održati peta i posljednja mobilnost predviđena projektom Mathbuster.

Komentari