dani općine...

FOTO Evo najzanimljvijih trenutaka sa svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Bednja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.05.2018. 08:17

Zadnja izmjena: 11.05.2018. 08:30

Foto: Viktor Hranić

Povodom proslave Dana Općine Bednja, održala se svečana sjednica, a kao i svake godine ovo je sjajna prilika da se osvrne na projekte koji su bili realizirani u proteklih godinu dana, ali i da se najavi novi.

Upravo je s novim velikim projektom i počeo svoj govor načelnik općine Damir Poljak te najavio gradnju novog dječjeg vrtića. Kako je rekao, za vrtić je osigurano 4, 8 milijuna kuna iz EU fondova. Što se drugih nadolazećih projekata tiče, svakako je bitno spomenuti i LED rasvjetu koja bi se trebala postaviti na području cijele općine, a vrijednost te investicije je 3, 8 miljuna kuna. Što se tiče ostvarenih projekata, načelnik je napomenuo kako je pokrenuto puno komunalnih radova i projekata, pa je tako izdvojio moderniziranje nerezvrstanih cesta, uređenje vodotoka, zacijevljenje kanala u Bednji kao i energetsku obnovu škole čija su sredstva od 1, 7 milijun kuna dobivena iz EU fondova.

Kako je rekla, prošla godina bila je izuzetno teška za općinu što se elementarnih nepogoda tiče. Pojavila su se tako klizišta, odroni, mraz i tuča, a tom je prilikom načelnik na potpori zahvalio županu kao i saborskom zastupniku Josipu Križaniću Vladi koja je za štete izdovila 2, 2 milijuna kuna. Svejstan problema iseljavanja mladih, Poljak je rekao kako općina puno izdvaja za mlade te istaknuo kako se stipendiraju 23 studenta, ali i kako su pokrenuli projekt stambenog zbrinjavanja mladih. 

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Milorad Batinić, izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara koji je napomenuo kako će Štromar i dalje pomagati općini, ali kako je zadaća načelnika i gradonačelnika stvoriti pretpostavke za ostanak ljudi. Zastupnik Anđelko Stričak osvrnuo se pak na sredstva koja dobivamo iz EU fondova te rekao kako ''pojedini stručnjaci'' traže izlazak iz EU, da ostavimo milijarde i dodao kako oni onda imaju 15-20 posto potpore.

Zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je da Varaždinska županijska može pomoći u onome za što ima ovlasti – obrazovanju, zdravstvu i cestama.

-  U obrazovanju se nastavlja nabavka udžbenika i počinje rano učenje informatike, a tu je i energetska obnova jer moramo osigurati uvjete za ugodan život. U zdravstvu tu je opremanje ambulanti i projekt skrbi za starije kroz koji je i 14 žena našlo zaposlenje – istaknuo je zamjenik župana.

Osim njih, okupljenima su se obratiti i predsjednica Općinskog vijeća Marija Kolačko, Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec u ime svih načelnika i gradonačelnika, Ivan Jarnjak - počasni građanin Bednje te župan prijateljske slovenske Občine Videm Fridrih Bračič.

Komentari