tijekom špancirfesta

Foto - Izložbom „Šuma okom šumara“ otvorena su vrata zelene oaze u Atriju Županijske palače

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.08.2022. 08:31

Zadnja izmjena: 19.08.2022. 08:35

Nakon prošlogodišnje Županijske razglednice, ovogodišnji dio programa Špancirfesta u Atriju Županijske palače za brojne šetače bit će svojevrsna zelena oaza.

Rezultat je to suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatskog šumarskog društva ogranak Varaždin i Hrvatskih šuma. Uvertira u ovogodišnja događanja u Atriju otvorenje je izložbe 17. bjelovarskog salona „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Riječ je o izložbi koja je od početka svog postojanja, kada je djelovala samo na lokalnoj razini, izrasla u izložbu međunarodnog karaktera na kojoj se dosad predstavilo 200-tinjak autora iz cijele Hrvatske, ali i van granica Lijepe Naše. Nakon predstavljanja u brojnim hrvatskim gradovima, ali i Finskoj te New Yorku, izložba je po prvi put postavljena i u Varaždinu.

Želja idejnog začetnika ove priče Željka Gubijana i bjelovarskog ogranka bilo je razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost – naglasila je u svom govoru predsjednica Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Bjelovar Martina Pavičić.

Okupljenima se obratila i predstavnica Hrvatskih šuma – Podružnica Koprivnica Marina Juratović koja je istaknula kako su ovakve manifestacije prilika da se predstavi rad šumara, ali i da se javnost upozna s prirodnim ljepotama.  Glazbeni program upotpunili su etno duo Gordana Lach i Željko Grahovec dok je za kolače bila zadužena Udruga žena „Jalžabet“, a izložbu su uveličali i članovi Pčelarskog društva Varaždin te Dragutin Jamnić koji je izradio atraktivne drvene skulpture.

 

Komentari