Čuvanje baštine

Foto - Međimurska županija odlučila je proglasiti Dan međimurske popevke

Objavljeno: 04.04.2024. 12:49

Zadnja izmjena: 04.04.2024. 12:56

Međimurska županija, na inicijativu lokalnog proizvođača tjestenine Marodi i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije (HKUUMŽ), odlučila je proglasiti Dan međimurske popevke, a predloženi datum je 28. studeni. 

Upravo tog datuma 2018. godine, naime, međimurska popevka uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, izvijestili su iz te županije, najavivši da će prijedlog o proglašenju Dana međimurske popevke uputiti svojoj Skupštini. Proglašenje tog dana bio je glavni cilj kampanje 'Priča koja vrijedi svakog slova', koju je Marodi pokrenuo u suradnji sa Zajednicom HKUUMŽ. 

- Naša tradicija, povijest i kultura zrcale naš identitet kao najveću vrijednost zajednice, a međimurska popevka u tome ima centralno mjesto. Kada vidimo koliko se naših sugrađana i sugrađanki bave nekim oblikom amaterizma, koliko interesa javnosti izaziva svaka aktivnost našeg Muzeja i drugih institucija kulture te interpretacijskih centara, jasno je da smo na dobrom putu. Uistinu originalna ideja dolazi nam iz tvrtke Marodi, projekt koji promiče međimursku popevku i koji zdušno podržavamo - kazao je međimurski župan Matija Posavec.

Komentari