Čuvanje baštine

Foto - Najmlađe Bednjance na kreativnim radionicama potiču da govore bednjanski 

Objavljeno: 19.09.2023. 17:43

Zadnja izmjena: 19.09.2023. 17:53

U sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, u Općini Bednja održane su radionice očuvanja bednjanskog govora za najmlađe, za što je Općina dobila od Ministarstva kulture i medija 2.123,56 eura, odnosno 16 tisuća kuna.

Besplatne radionice bile su namijenjene djeci starosti od 4 do 12 godina, a održavale su se u Dječjem vrtiću "Zibeljko", Osnovnoj školi Franje Serta Bednja, Vatrogasnom domu Bednja te na terenu, izvijestili su danas iz te Općine. Za male Bednjance tako su održane kreativne radionice na bednjanskom, radionice kuhanja, istraživanja, dramske i pjevačke radionice, likovne radionice ali i vatrogasne radionice.

Načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, istaknuo je kako je cilj ovih radionica bio da potaknu najmlađe na korištenje bednjanskog govora.

- Bednjanski govor je sve ugroženiji jer naši mještani sve više koriste štokavski. Cilj radionica bio je očuvanje bednjanskog govora među najmlađim generacijama. Željeli smo ih na taj način potaknuti da u svakodnevnom životu komuniciraju na domaćem govoru. Bednjanski govor je jedan od najvažnijih dijelova naše kulturne baštine i tradicije, i ove radionice su samo dio onoga što sve radimo kako bi spriječili da bednjanski govor izumre - rekao je načelnik Poljak.

Komentari