varaždinska županija

Foto - Održan znanstveni skup 'Varaždinsko bučino ulje'

Objavljeno: 22.02.2022. 18:27

Zadnja izmjena: 22.02.2022. 18:27

Danas je u kongresnoj dvorani varaždinske sportske dvorane Arena, a u  organizaciji Varaždinske županije, HAZU - Zavod za znanstveni rad Varaždin i udruge Varaždinsko bučino ulje, održan 2. znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje".

Skupu su prisustvovali proizvođači bučinog ulja, a predavanja su održali predavači sa Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković, ADIPA - Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i Bioinstituta Čakovec. Oni su predstavili zdravstvene blagodati bučinog ulja i važnost njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a dali su i povijesni pregled razvoja uljara te iznijeli koji su izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

- Imamo četrdesetak proizvođača bučinog ulja za potrebe tržišta, a još je više onih koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe. Možemo konstatirati da proizvodnja crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu ekspanziju. Ponosni smo na naše proizvođače koji svoje znanje, energiju i trud ulažu u proizvodnju, a još smo ponosniji svoje znanje prenose na mlađe generacije. To nam je velik zalog za budućnost i pretpostavka da će se i dalje nastaviti proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja - rekla je zamjenica župana.

'Prepoznatljivost brenda'

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek dodao je kako je cilj skupa promocija i građenje prepoznatljivosti brenda Varaždinskog bučinog ulja. - Zaštićeno je pet maslinovih ulja, ovisno o destinaciji otkuda dolaze, i bore se protiv jednog na domaćem tržištu. Ali ta domaća borba je možda čak i nevažna. Želimo da ljudi svakodnevno koriste bučino ulje. Zato smo našim tradicionalnim proizvodima pokrili od vrtića do znanosti, pokušavamo doprijeti u sve sfere društva - rekao je.

Komentari