općina petrijanec

Foto - Osnovnoškolci iz Petrijanca učili o zaštiti izvora pitke vode, evo detalja

Objavljeno: 21.03.2024. 18:32

Zadnja izmjena: 21.03.2024. 18:32

U sredini mjesta Družbinec u sastavu Općine Petrijanec nekad je postojao izvor pitke vode, a smatra se da je još iz rimskog doba, ističu iz Općine Petrijanec. O tome se ovih dana razgovaralo i u Osnovnoj školi Petrijanec u sklopu projekta 'Zaštitimo naše izvore'.

Na mjestu izvora izrađen je bunar sa strane mještana kojima je to bio jedini izvor pitke vode. Izvor im je uvelike pomagao u životnim obavezama. 5.rujna 1965. godine desila se 3. Velika poplava koja je rezultirala prelijevanjem vode preko današnjeg parka dr. Stjepana Bratka. Kasnijih godina taj dio pripao je zakonski pod Družbinec te su mještani na izvornom mjestu bunara sagradili park. Na inicijativu Družbinščana park je dobio ime upravo po spomenutom doktoru Stjepanu Bratku. U današnje vrijeme u parku se još nalazi izvorni bunar te jezero kao simbol sela Družbinca.

– U OŠ Petrijanec razgovaralo se  o planovima i ulaganjima iduće godine u spomenuti park ali i o samoj povijesti izvora i jezera. Osim novog parka i rekonstrukcije izgraditi će se nova nadstrešnica – oltar simetričnim oblikom kao što je i prostor gdje nas očekuje nadstrešnica. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i prvih razgovora s mjesnim odborom Družbinec iduće ćemo godine krenuti u izgradnju trga u Družbincu” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

 

Komentari